Amenzile rutiere vor putea fi platite cu ajutorul internetului incepand de miercuri 29 noiembrie 2006. Proiectul „Ghiseul virtual de plati” ( www.ghiseul.ro) ofera cetatenilor conducatori auto, posesori ai unui card bancar, primul sau serviciu si anume, plata online a amenzilor de circulatie.

Serviciul este disponibil deocamdata conducatorilor auto cu domiciliul in Bucuresti, informeaza un comunicat al MCTI, urmand sa fie dezvoltat la scara nationala.

„Incepand de astazi, orice cetatean bucurestean, posesor al unui card bancar valid si care are acces la internet poate plati online amenzile rutiere. 5 minute sunt suficiente pentru a achita o amenda de circulatie. Orele pierdute in trafic, la cozi sau aplecat in fata unui ghiseu sunt lucrurile care vor apartine trecutului.

Cu acest proiect, suntem tot mai aproape de atingerea obiectivului nostru: confort deplin pentru cetateni in relatia cu institutiile statului”, a declarat ministrul Zsolt Nagy.

Prin proiectul “Ghiseul Virtual de plati” se doreste facilitarea interactiunii dintre cetatean si institutiile administratiei publice prin asigurarea unei modalitati rapide de plata a datoriilor catre stat (taxe, amenzi, impozite etc.), intr-un mod cat mai transparent, mai eficient si mai sigur cu putinta.

Primul serviciu oferit prin intermediul acestui proiect “Ghiseul virtual de plati” este plata online a amenzilor rutiere. Plata se face in conditii de securitate (cu respectarea standardului 3D Secure Code), iar dupa efectuarea platii sunt emise dovezi electronice de plata, valabile juridic in Romania, se arata in comunicatul de presa al MCTI.

Portalul permite plata on-line cu cardul bancar a amenzilor de circulatie, in urmatoarele conditii:

- Amenda a fost aplicata pe raza Municipiului Bucuresti

- Plata se efectueaza in termen de maxim 30 de zile de la data comunicarii Procesului Verbal de Contraventie

- Contravenientul este cetatean roman domiciliat in Municipiul Bucuresti sau cetatean strain rezident in Municipiul Bucuresti

- Plata se efectueaza intr-o singura transa, (nu exista posibilitatea de plata esalonata) existand posibilitatea achitarii a unei jumatati din suma minima in 48 de ore sau a sumei integrale, dupa termenul de 48 de ore

- Platitorul poseda un card bancar valid, acceptat pentru plati pe Internet

De pe site-ul www.ghiseul.ro aflam si alte informatii suplimentare:

- Plata amenzii poate fi efectuata si de alta persoana decat contravenientul; in acest caz platitorul amenzii nu este obligatoriu sa fie domiciliat in Municipiul Bucuresti

- Orice posesor de card bancar valid, acceptat pentru plati pe Internet, poate plati pentru orice contravenient, in cazul in care cunoaste datele solicitate in cadrul portalului (date privind contravenientul si Procesul Verbal de Contraventie)

- Informatiile despre starea Procesului Verbal de Contraventie sunt disponibile 30 de zile de la data aplicarii amenzii

- Orice plata se poate efectua intr-o singura transa. Daca initierea de plata din card a fost refuzata, se poate reinitia plata.

- Orice plata nu se poate face cu o suma mai mica de 25 RON.

- Daca doriti sa vizualizati starea procesului verbal dupa efectuarea platii, reveniti in aplicatie dupa 10 zile.

- ca va autentificati si utilizati sistemul, inseamna ca ati acceptat toate conditiile de utilizare a aplicatiei.

- ca ati utilizat aplicatia si ati efectuat plati, corectitudinea datelor introduse sunt responsabilitatea utilizatorului.

Serviciul de plata online a amenzilor de circulatie a fost realizat prin interfatarea a doua proiecte ale MCTI: sistemul de gestiune a amenzilor de circulatie la nivelul Brigazii de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti si Ghiseul Virtual de plati.