Dupa revocarea din functie a lui Gheorghe Flutur, ministerul Agriculturii se afla in stand-by fara sef de o saptamana de zile. La bursa zvonurilor pentru functia de ministru al Agriculturii au fost vehiculate pe rand numele lui Traian Decebal Remes, Ludovic Orban, si seful Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului - Alexandru Moisuc.

Potrivit unei surse Hotnews din interiorul PNL, cartile au fost facute, iar viitorul ministru al Agriculturii va fi Remes.

De o oarecare sustinere se bucura insa si Nicolae Flaviu Lazin, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, care a confirmat pentru HotNews ca si-a depus un CV.

"Ma bucur pentru aceasta nominalizare. Eu nu sunt omul care sa faca pledoarie pentru sine insusi, ceea m-a determinat sa ma inscriu in aceasta cursa este functia pe care o detin acum in cadrul ministerului. Cunosc problemele, lucrez si sunt specialist in domeniu. Astept in urmatoarele zile decizia PNL", ne-a spus Nicolae Lazin.

Problemele arzatoare din agricultura

[c:1:d]In timp ce liberalii sunt nehotarati pe cine sa numeasca in fotoliu de ministru al Agriculturii, institutia are pe agenda din decembrie multe probleme de rezolvat. Printre cele mai stringente se numara acreditarea agentiilor de plati, ecarisajul si firmele care au castigat licitatia avand pana la 30 noiembrie termene pentru modernizarea unitatilor de neutralizare a deseurilor.

In acest moment, Romania asteapta inca acreditarea Agentiei de Plati Integrate, unul dintre cele mai importante instrumente prin care vor fi distribuite fermierilor fondurile europene.

De asemenea, Ministerul Agriculturii are ca prioritati monitorizarea situatiei stocurilor existente la produsele alimentare - pentru a nu permite producatorilor sa acumuleze cantitati in scop speculativ - si identificarea cabalinelor.

Nominalizare amanata

Conducerea PNL a asigurat ca in cursul acestei saptamani - cel mai tarziu miercuri - va fi anuntat noul ministru al Agriculturii. La sedinta de luni a Comitetului Executiv (CEX) al PNL, liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a lipsit din cauza operatiei suferite la genunchi.

Contactati telefonic de Hotnews.ro, Varujan Vosganian si Crin Antonescu - membri ai Comitetului Executiv - nu au putut confirma daca in cursul zilei de azi va fi facut public candidatul pentru functia de ministru al Agriculturii.

"Nu stiu daca va mai fi o sedinta a CEX astazi. Pana acum nu am fost instiintati de nimic. In ceea ce priveste nominalizare la Agricultura nu va pot da mai multe informatii, nu s-a stabilit nimic", a declarat Varujan Vosganian.

In ultimele zile, oamenii premierului au pregatit terenul pentru Remes, declarand in presa cat de potrivit ar fi acesta pentru Agricultura. Seful Autoritatii de Control a Guvernului, ministrul delegat Cristian David, un fidel al premierului Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca noul ministru trebuie sa fie un bun finantist care sa stie sa planifice resursele financiare alocate.

In opinia lui David, Traian Remes se inscrie foarte bine in acest portret-robot.

Opozitia acuza, Puterea se scuza

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a atras atentia ca ministerul Agriculturii va avea de suferit de pe urma inlocuirii lui Gheorghe Flutur, pentru ca aceasta s-a facut chiar inainte de momentul aderarii. Vladescu a avertizat ca lipsa unui sef la minister va avea repercusiuni grave asupra modernizarii agriculturii romanesti, putand sa intarzie cu cativa ani reforma din sistem.

De asemenea, PSD critica intarzierea nominalizarii unui candidat la Ministerul Agricuturii si arata cu degetul disensiunile din interiorul PNL si lipsa unui candidat capabil sa faca fata problemelor din agricultura.

"Intarzierea nominalizarii este inca o dovada in plus a crizei din interiorul PNL. Intarzierea este o dovada ca liberalii nu au identificat inca o persoana capabila care sa preia ministerul cu toate dificultatiile care vor apare odata cu integrarea europeana", a declarat pentru Hotnews senatorul PSD Cristian Diaconescu.

Senatorul PC Sabin Cutas sustine ca sunt interese la mijloc de a taragana numirea ministrului si asta pentru o crea o stare de incertitudine.

"Personal, cred ca este ceva in neregula. Se poate pune pe seama problemelor din interiorul PNL, dar cred mai degraba ca este un interes la mijloc de a se intarzia aceasta nominalizare Cred ca este interesul unora de a mentine o stare de incertitudine la nivelul ministerului Agriculturii din punct de vedere politic", a spus Cutas.

Partidele din Coalitie se arata intelegatoare cu liberalii, recunoscand problemele din interiorul PNL si pun pe seama lor intarzierea numirii unui candidat.