Desi a mai ramas doar o zi pana la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier care elimina, printre altele, obligativitatea declararii accidentelor la politie in cazul in care soferii se inteleg in privinta vinovatiei, lucrurile sunt departe de a putea fi puse in practica.

Motivul: societatile de asigurari care, potrivit legii, ar trebui sa preia aceasta sarcina, nu au inca formularele pe care sa completeze datele.

UPDATE: Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat joi seara ca au fost elaborate normele si formularul necesare pentru constatarea amiabila a accidentelor. Totusi, procedura va fi posibila doar dupa aparitia acestora in Monitorul Oficial.

Informatia pe scurt

  • Daca isi recunosc vinovatia si nu au ranit pe nimeni intr-un accident, soferii nu mai trebuie sa se prezinte la politie in caz de accident
  • Masura nu poate fi pusa totusi in vigoare pentru ca societatile de asigurari nu au inca formulare
  • Societatile de asigurare vad in aceasta masura o posibilitate de a reduce numarul fraudelor pe RCA
  • Soferii care se declara vinovati vor ramane in baza de date a CSA si vor plati mai mult pentru orice asigurare

    Ce inseamna constatarea amiabila de accident

    La momentul actual, orice sofer care a fost implicat intr-un accident de circulatie este obligat sa faca o vizita la sectia de politie, de unde se alege cu un proces verbal de constatare a accidentului si cu o autorizatie de reparatie.

    [c:1:d]Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Rutier si a Regulamentului de aplicare a acestuia, conducatorii auto au motive sa rasufle usurati, dar asta numai daca imprejurarile producerii accidentului sunt cele prevazute de art. 180, alin. 9, care se refera la constatarea amiabila de accident.

    Mai exact, se poate vorbi despre constatare amiabila de accident daca sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii:

  • In urma accidentului au rezultat doar pagube materiale
  • Accidentul nu s-a produs ca urmare a savarsirii unor fapte pentru care se retine permisul de conducere
  • Cel putin unul dintre conducatorii auto si-a recunoscut vinovatia
  • Conducatorul auto care si-a recunoscut vinovatia detine o asigurare de Raspundere Civila Auto (RCA) valabila
  • Cei doi conducatori auto au completat si semnat fara obiectiuni formularul de constatare amiabila de accident.

    Cu alte cuvinte, daca cei implicati in accident au stabilit de comun acord circumstantele in care acesta s-a produs, acestia se pot adresa societatiii de asigurari care a incheiat asigurarea RCA pentru soferul declarat vinovat. Societatea de asigurari verifica daca accidentul nu a survenit ca urmare a unei contraventii care ar face obiectul unor fapte ce tin de competenta politiei.

    Ulterior, daca verificarea arata ca nu este vorba despre asta, se trece la completarea unui formular de constatare amiabila de accident.

    Soferii nu scapa de drumul la politie

    Problema, insa, abia aici incepe. “Pana la aceasta data, nu avem un model de formular tip pentru aceasta procedura, prin urmare daca doi conducatori auto care au fost implicati intr-un accident s-ar prezenta la noi pentru o constatare amiabila, nu vom putea face altceva decat sa ii trimitem la politie”, a declarat Mircea Ghindea, director in cadrul ARDAF.

    In aceasta privinta, reprezenantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sunt linistiti si spun ca pregatirile sunt pe ultima suta de metri si ca aceasta prevedere va intra in vigoare foarte curand.

    “Nu avem incotro. Chiar daca exista inca o anumita inertie din partea tuturor celor implicate, lucrurile se vor indrepta in aceasta directie. Este o formula mult simplificata, careva crea probahil o competitie si intre asiguratori care isi pot dovedi eficienta si in modul in care pot solutiona un dosar de dauna”, afirma Constantin Buzoianu, vicepresedinte CSA.

    Nu mai e loc de fraude

    Dincolo de bucuria adusa soferilor, noua prevedere rezolva o problema mult mai spinoasa pentru societatile de asigurari.

    “Este una dintre cele mai des intalnite fraude in domeniul asigurarilor: daca intr-un accident sunt implicate o masina scumpa si una ieftina, soferii sunt tentati sa se inteleaga intre ei si este declarat vinovat soferul celei ieftine.

    Cum societatea de asigurari nu are voie sa conteste procesul verbal al politiei, singurul lucru pe care il puteam face in momentul in care constatam o frauda este sa refuzam plata daunei si sa ajungem in instanta unde ne putem prezenta probele”, mai spune Mircea Ghindea.

    El adauga ca “potrivit noilor reglementari, daca in urma cercetarii constatam ca accidentul nu s-a produs in circumstantele descrise de cei implicati, putem refuza incheierea constatarii amiabile, caz in care ne vom adresa politiei”.