Ciprul ar putea bloca negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeana daca Ankara nu va ridica restrictiile comerciale impuse acestei tari. Anuntul a fost facut, joi, de catre guvernul de la Nicosia, la o zi dupa ce Comisia Europeana a recomandat suspendarea partiala a respectivelor negocieri.

Oficialii turci au contestat deciziile si au clasat drep „inacceptabile” propunerile UE , transmit AFP si Reuters.

Christodoulos Pashiardis, purtatorul de cuvant al Guvernului cipriot, a declarat ca in cazul in care autoritatile de la Nicosia nu vor fi multumite de concluziile summit-ului UE, din 14-15 decembrie, pe acest subiect, Ciprul isi va "exercita dreptul de a nu permite inceperea negocierilor Turcia - UE privind aderarea".

Anterior, presedintele Tassos Papadopoulos a criticat Uniunea Europeana pentru ca nu a adoptat o decizie mai ferma dupa refuzul Ankarei de a permite accesul navelor si avionelor cipriote, asa cum prevede protocolul de uniune vamala cu UE.

"O presiune eficienta nu poate exista fara un calendar de reexaminare a pozitiei Turciei, spre a o convinge ca trebuie sa se conformeze obligatiilor asumate fata de UE sau sa suporte sanctiuni suplimentare", a afirmat seful statului cipriot, la Nicosia.

Pe de alta parte, Ali Babacan, ministrul turc al economiei, a explicat ca Turcia "se opune unei legaturi intre negocieri si Cipru", deoarece ii este imposibil sa-si deschida "in mod unilateral" porturile pentru navele din Republica Cipru.

Turcia refuza sa-i aplice Republicii Cipru (pe care nu o recunoaste) protocolul de la Ankara, care extinde uniunea vamala cu Uniunea Europeana la cele zece state care au aderat la UE in 2004. Din cauza acestui refuz, Comisia Europeana a recomandat, miercuri, suspendarea partiala a negocierilor de aderare ale Turciei cu Uniunea.

"UE a decis initial sa puna capat izolarii Republicii Turce a Ciprului de Nord (recunoscuta numai de Ankara) pentru a contrabalansa accesul Ciprului la UE. Dar Uniunea Europeana nu si-a indeplinit promisiunile", a afirmat Ali Babacan, negociator-sef al Turciei in relatia cu Uniunea Europeana.

"Este nedrept sa i se ceara Turciei concesia unilaterala de a accepta bunuri din Cipru in uniunea vamala cand UE nu este deschisa Ciprului de Nord", a subliniat ministrul turc al Economiei.