Presedintele Traian Basescu i-a decorat, joi, pe istoricul Neagu Djuvara, dirijorul Horia Andreescu, medicul Mihai Lucan, profesorul Francisca Baltaceanu, filosoful Gabriel Liiceanu, regizorul Nicolae Caranfil, pictorul Mihai Sirbulescu, gimnastul Marian Dragulescu.

Istoricul Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul National "Serviciu Credincios” in grad de Mare Cruce, maestrul Horia Andreescu a primit Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Mare Cruce, medicul Mihai Lucan a primit „Meritul Sanitar” in grad de Mare Ofiter, profesorului Francisca Baltaceanu i-a fost conferit Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de

Cavaler, Gabriel Liiceanu a primit „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, Nae Caranfil a fost decorat cu Ordinul „Serviciu Credincios” in grad de Cavaler, Mihai Sarbulescu a primit distinctia „Serviciu Credincios” in grad de Cavaler, iar lui Marian Dragulescu i-a fost conferit Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler.

„De o buna bucata de vreme mi-am propus sa recunosc elitele, nu in numele meu personal, ci in numele romanilor”, a declarat Traian Basescu. “Nu acest lucru va mobilizeaza, cu certitudine, dar cred ca fiecare natiune trebuie sa isi recunoasca elitele”, a continuat presedintele.

Seful statului a aratat ca Romania are nevoie de elite pentru a-si asigura succesul: „Sunt 16 ani de la Revolutie, o perioada dificila, dar care, printre altele s-a caracterizat si prin aceea ca ne-am pierdut scara valorilor”.

Totodata, Basescu a precizat ca ordinele si medaliile acordate reprezinta o recunostinta a natiunii romane pentru valoarea si capacitatea de a fi repere morale si profesionale.