Omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie incearca sa vinda cu 66 de milioane de euro o afacere pe care a preluat-o cu 40.000 de euro.

Presedintele Asociatiei Pro Roman, Ioan Neculaie, care controleaza peste 90% dintre actiunile fostei intreprinderi de autocamioane din Brasov, vrea sa vinda terenurile si cladirile de pe platforma.

Pe ordinea de zi a sedintei AGA convocate in decembrie figureaza aprobarea raportului de evaluare a terenurilor si cladirilor, respectiv aprobarea vinzarii terenului uzinei, cu o suprafata de 110 ha, si a cladirilor aferente.

Evaluari diferite

Neculaie recunoaste ca majoritatea firmelor de pe platforma ii apartin, dar ca mai exista si citiva producatori straini de rulmenti, motoare si alte subansambluri. El a aratat ca pretul de vinzare pentru cladiri si imobile nu poate depasi 60 de euro/mp, contrar estimarilor companiilor imobiliare, care plaseaza valoarea terenului in zona la circa 200 de euro/mp.

„Avem de vinzare in acea zona si terenuri care ajung la 250 de euro/mp, dar pretul variaza in functie de marimea suprafetei. Chiar daca acolo sint cladiri care trebuie demolate, este greu de crezut ca nu se poate ajunge la un pret de cel putin 100 de euro/mp“, spun reprezentantii unei agentii imobiliare din Brasov.

Chiar si la nivelul minim estimat de Neculaie, numai terenul valoreaza minimum 66 de milioane de euro.

Imprumut cistigator

Ioan Neculaie, om de afaceri cu o avere estimata la 200 de milioane de dolari, a devenit proprietar pe 80% dintre actiunile Roman Brasov cu numai 1,6 miliarde de lei vechi, in 2004.

Printr-o ordonanta de urgenta privind privatizarea Roman Brasov si constituirea parcului industrial pe platforma Roman, Guvernul a obligat firma care cumparase intreprinderea sa cesioneze actiunile catre societatea-administrator a parcului industrial Pro Roman. Astfel, in 2004, Asociatia Pro Brasov a primit 80% dintre actiuni, restul participatiei revenind unor firme si institutii.

Infiintata de sapte oameni de afaceri, printre care si Ioan Neculaie, Asociatia Pro Brasov a imprumutat de la acesta 1,6 miliarde de lei vechi (in jur de 40.000 de euro la nivelul anului 2004), pentru infiintarea unei societati comerciale care sa administreze Roman.

Imprumutul, care a fost garantat cu 80% dintre actiunile Pro Roman, nu a mai fost rambursat, astfel ca Neculaie a preluat participatia, devenind actionarul majoritar la Roman.

Integral in Cotidianul