Marius Opran si Tiberiu Urdareanu. Radiografia sistemelor relationale ale celor doi afaceristi aduce in lumina reflectoarelor o serie de ofiteri controversati din serviciile secrete romanesti.

Opran este general-maior (r) in cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si face afaceri cu echipamente de telecomunicatii si de securitate. Urdareanu este maior (r) si patroneaza Grupul UTI, campionul contractelor publice in domeniul sistemelor de securitate si militare.

Desi amandoi lasa sa se inteleaga ca nu prea se iubesc, au multi vectori de legatura: de la armata de generali de informatii sau din MApN cu care colaboreaza in plan privat, pana la fostul ofiter CIE care le administreaza afacerile din Elvetia.

Acesta din urma se numeste Nicolae Dan Ionescu si a negociat cu reporterii incognito ai "Evenimentului zilei" intermedierea prin Tara Cantoanelor a unui transport de pusti Kalasnikov romanesti catre Coasta de Fildes.

Afacerea "aranjata" la Zurich urma sa se perfecteze printr-o firma din Biel/Bienne controlata de Marius Opran, fostul consilier al ex-presedintelui Ion Iliescu.

Famiglia

Unul dintre tovarasii lui Opran este generalul Gheorghe Rotaru, "Gigi" pentru prieteni. Rotaru a fost seful Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA), serviciul secret al MApN. Recent, a devenit consilierul ministrului PD al apararii, Sorin Frunzaverde.

Imediat dupa ce a trecut in rezerva, generalul Rotaru s-a implicat in afaceri. Acum este asociat (50%) in firma Compatible Systems International SRL, infiintata in 2006 si axata pe intermedieri de logistica militara.

In societate, partenerul lui Rotaru este chiar finul sau, Radu Margineanu - un membru al gruparii de afaceri, numita de presedintele Basescu "Mafia de Baneasa" si condusa de controversatii Alexandru Bittner si Adrian Petrache.

Poreclit de prieteni "Radu Grasu", Margineanu este un mai vechi client al dezvaluirilor EVZ despre traseul ciudat al unui pachet de 45a din actiunile postului Realitatea TV. Acest pachet a fost cumparat de Radu Margineanu in mai 2004, de la Silviu Prigoana cu numai 4,5 milioane de lei vechi.

O luna mai tarziu, Margineanu a vandut aceleasi actiuni cu fix 5.553.297 dolari catre Radoway Limited, un off-shore din zona lui Sorin Ovidiu Vintu.

Margineanu fusese recomandat de Blue Link Comunicazzioni, firma elvetiana a lui Vintu. Daca nasul de cununie al lui Margineanu este generalul Gheorghe Rotaru - amicul lui Opran, la randul sau, "Radu Grasu’" l-a botezat pe nepotul lui Adrian Petrache.

La umbra unui securist batran

Cunoscut si de generalul (r) Opran, Radu Margineanu - finul generalului Rotaru, face afaceri cu tehnica militara, folosind o companie din Anglia. In Romania, el lucreaza cu biroul notarial "Vladica Ratiu Gheorghe", patronat de Janina Ratiu si de Gheorghe Vladica.

Cel din urma este membru al Lojei masonice "Memphis-Mitraim", iar asociata sa, Janina Ratiu, este fiica generalului de securitate Gheorghe Ratiu. Acesta a fost ultimul sef al temutei Directii I din cadrul Securitatii Statului - prin care se desfasurau cele mai groaznice actiuni de politie politica.

Pentru ca in mediul militar se vehicula ca Opran a fost ofiter acoperit al DIA, acesta a obtinut un certificat emis de DGIA care atesta ca e strain de serviciul secret. Intamplator, certificatul a fost eliberat exact in perioada in care generalul Gheorghe Rotaru era seful DGIA (noua denumire a DIA - n.r.).

Interesele amicului "Deci"

Un alt general care graviteaza pe orbita lui Marius Opran este Decebal Ilina. Si acesta a condus DGIA in perioada 1993-1997. "Eu cu Decebal sunt prieten din ‘90.

Il stiam dinainte pe frate-sau, care era director la abatorul din Slobozia", ne-a declarat Opran.

El a confirmat ca Ilina a fost ofiter DIA inainte de Revolutie, avand experienta in contrainformatii si logistica militara. Sub guvernarea Nastase, Ilina a fost secretar de stat la Ministerul Industriilor, fiind sef peste Romarm, producatorul national de armament.

In prezent, generalul Ilina este un afacerist prosper, fiind asociat cu Marius Opran in firma Cube Consulting SRL. Cu aceasta societate, cei doi participa la licitatia de desemnare a consultantului pentru securizarea granitelor Romaniei de la Marea Neagra. Opran isi motiveaza simplu interesul: "Eu ma consider primul specialist in securizare din tara".

Integral in EvZ