milioane sunt active, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, la Forumul Legislatiei Muncii. In definitia comisiei, persoane "active" sunt salariatii, persoanele care realizeaza un venit din profesii liberale, agricultura etc. si cele care "solicita" sa intre pe piata muncii, cautandu-si o slujba.

Altfel spus, cifrele prezentate de Ion Ghizdeanu arata ca aproape un roman din doi nu munceste si nici nu are chef sa munceasca. Statistica nu a luat in calcul si romanii plecati la munca in strainatate care, evident, nu pot fi trecuti nici la activi, nici la inactivi in Romania, dar, oricum, procentul intre cei care muncesc in vreun fel si cei care nu produc nimic este foarte mare.

In schimb, la noi muncesc batranii peste 65 de ani, procentul acestora din totalul populatiei active fiind de 4%, mare fata de tarile europene. In viitorul apropiat, 2006 -2015, prognozele comisiei arata ca populatia inactiva apta de munca va scadea, dar va ramane "un segment important".

Ghizdeanu considera ca nu va fi vorba de cei care vor prefera sa traiasca din ajutorul statului in loc sa-si caute o slujba pentru ca legea venitului minim garantat a fost modificata in sensul pierderii indemnizatiei de la stat de catre cei care refuza un loc de munca.

Integral in Gandul