Ca urmare a includerii in polita RCA a asigurarii de Carte Verde, care ii permite posesorului sa calatoreasca in spatiul Uniunii Europene, in 2007, tarifele pentru RCA vor cunoaste un avans mediu de 43% in cazul persoanelor fizice, 68% in cazul persoanelor juridice.

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au motivat necesitatea acestei masuri, de contopire a celor doua tipuri de asigurare, prin faptul ca cetatenii romani care circula in spatiul Uniunii Europene trebuie sa fie acoperiti in cazul in care vor fi implicati in evenimente rutiere.

Totodata, CSA incearca sa ne incurajeze afirmand ca si valoarea primelor platite de asigurator vor creste considerabil, cuantumul lor urmand sa fie de zece ori mai mare dupa 1 ianuarie. Totusi, companiile de profil nu par la fel de increzatoare, multe dintre ele intampinand deja dificultati financiare din cauza daunelor pe care a fost nevoite sa le achite.

Luand in calcul ca, numai in primele noua luni ale anului in curs, asigurarile de raspundere civila auto (RCA) au detinut o pondere de 28,9% din totalul primelor subscrise in cadrul asigurarilor generale, potrivit datelor CSA, nu trebuie sa ne uimeasca faptul ca asiguratorii se orienteaza spre alte segmente ale pietei, pentru a scapa de dependenta de sectorul auto.

Mai mult, ne putem astepta ca tarifele sa creasca pentru ca jucatorii sa poata acoperi riscurile asigurate.

Insa, cu prime marite sau nu, cu avantajul de a calatori in intreaga Uniune cu asigurarea unica, exista si pagubiti. Practic, numai un numar infim de automobile din Romania trec granita si pot beneficia de toate avantajele noii polite.

Liberalizarea pietei asigurarilor auto obligatorii va aduce tarife mai mari din 2007. Avansul preconizat pentru posesorii de autovehicule, persoane fizice, este de peste 40%, in vreme ce firmele vor plati cu pana la 70% mai mult. Insa, si valoarea primelor va creste considerabil.

In primele noua luni ale anului in curs, asigurarile de raspundere civila auto (RCA) au detinut o pondere de 28,9% din totalul primelor subscrise in cadrul asigurarilor generale, potrivit datelor Comisiei de Supravaghere a Asigurarilor (CSA).

Scumpirea se datoreaza mai ales includerii in polita RCA a asigurarii de Carte Verde, care ii permite posesorului sa calatoreasca in spatiul Uniunii Europene. Ca urmare a acestei coroborari, in 2007, tarifele pentru RCA vor cunoaste un avans de 43% in cazul persoanelor fizice. Firmele vor plati cu 68% mai mult, conform unui studiu recent.

Avans de 20%

Anul 2007 va aduce pentru posesorii de autovehicule polite de raspunedere civila mai scumpe, in medie, cu 20% fata de tarifele din 2006. Tarifele pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica intre 1200 si 1400 de centimetri cubi, cat are un Logan, variaza intre 192 si 320 lei, daca posesorul este o persoana fizica.

Firmele vor plati, pentru un autovehicul cu capacitate de 1,9 litri intre 396 lei si 780 lei, conform datelor publicate de companiile de profil.

Integral in Curentul