Ioana Lupea istoriseste cum au ajuns Evenimentul Zilei si Adevarul sa publice in aceeasi zi, un interviu cu Traian Basescu. O poveste fara urmariri si impuscaturi.

Cand doua publicatii de scandal sunt in competitie, unul titreaza "Povestea lui X", iar celalalt, previzibil, "Adevarata poveste a lui X". Ma aflu in ingrata postura de a spune adevarata poveste a interviului cu Traian Basescu.

Nu pentru a apara onoarea "Evenimentului zilei", barfit ca ar face reverente in fata sefului statului. Nu are nevoie de avocat intr-un proces judecat de ziare concurente si de analisti epuizati in razboaie de bucatarie.

Interviul cu Traian Basescu era stabilit cu Palatul Cotroceni de aproximativ trei saptamani; tema, summitul NATO de la Riga, noul concept strategic, extinderea, relatiile cu UE, cu Rusia si securitatea energetica.

Subiectele, toate, au figurat pe agenda reuniunii. A fost programat pentru vineri, 24 noiembrie, ora 11.00. Am plecat spre Cotroceni chiar cand Liviu Mihaiu isi incheia, la Guerrilla, conversatia prin telefon cu Adriana Saftoiu despre "Buba Bodo", un articol aparut in cotidianul "Ziua".

In acea dimineata, Traian Basescu era morocanos, s-a baricadat in raspunsuri diplomatice, fara scanteie, a iesit de pe axa SUA-Marea Britanie, l-a cautionat pe Putin in privinta Georgiei, a driblat extinderea; un Basescu destul de nesuferit.

Intentionam sa aflu macar de ce unui cetatean al Romaniei, membra a NATO, curand a UE si a unei lumi care a depasit Razboiul Rece, ar trebui sa-i fie teama de Rusia. Gazul a ridicat temperatura discutiei, Basescu a deschis subiectul Petrom, nu l-am intrerupt.

Daca masuram cu buna-credinta interviurile acordate cotidienelor "Adevarul" si "Evenimentul zilei", vom constata ca seful statului a spus aproximativ aceleasi lucruri despre Petrom, in cam 850 de cuvinte din cele 3.646 cate numara calculatorul la interviul publicat in "Adevarul", respectiv 2.260 la cel din "Evenimentul zilei".

Nu sunt nicidecum identice, asa cum sugereaza "Adevarul". La finalul intalnirii, Basescu s-a intrebat cu voce tare daca nu cumva ar fi necesar sa pregateasca niste cifre pentru intalnirea cu saptamanalul "Capital", caruia era convins la acea ora ca urmeaza sa-i acorde un interviu.

Am parasit cladirea Palatului Cotroceni la pranz, inca nu se terminase controlul psihologic al angajatilor institutiei la care sunt supusi periodic de medicii Policlinicii Elias.

Duminica aveam sa aflu de la un coleg de redactie ca "Adevarul" va publica a doua zi, in exclusivitate, un interviu cu seful statului. Mirare, am cerut explicatii, le-am primit: a fost o confuzie intre "Capital" si "Adevarul".

Temele fiind diferite, Petrom si NATO, am decis sa-l dam, asa cum stabilisem, in editia de luni, 27 noiembrie, cu o zi inaintea summitului de la Riga.

Ca interviurile au fost complementare o dovedeste si modul in care au fost reflectate a doua zi la emisiunile de stiri. Presupunand insa ca Basescu ar fi intentionat sa transmita acelasi mesaj prin doua ziare importante, nu este un fapt grav in sine.

Un exemplu recent: Jacques Chirac a prezentat viziunea Frantei despre NATO simultan in 36 de ziare din lume. Nimeni nu l-a suspectat ca innoada conspiratii diavolesti impotriva vreunei publicatii, noaptea, la Elysee, iluminat de un pahar de vin.