1 Decembrie, ziua nationala a tuturor romanilor

de     HotNews.ro
Vineri, 1 decembrie 2006, 0:00

foto: EvZ

Patriotismul ne-a murit odata cu comunismul. Acum, romanii se bucura de ziua lor doar pentru ca primesc liber de la serviciu, scrie EvZ. Trecut glorios, prezent cu probleme, viitor luminos. Dupa acest sablon isi croiesc discursurile de Ziua Nationala toti presedintii lumii, scrie Cotidianul. Cei de la Romania Libera vorbesc despre generatia Unirii care a fost exterminata in inchisori. Documentele din Arhiva Vaticanului si din depozitele Arhivelor Nationale Romane releva ca Europa si America vedeau acest eveniment crucial pentru romani cu "ochi buni", scrie Jurnalul National.


Cui ii pasa de Ziua Nationala?
de Oana Botezatu, Dollores Benezic (Evenimentul Zilei)

Patriotismul ne-a murit odata cu comunismul. Acum, romanii se bucura de ziua lor doar pentru ca primesc liber de la serviciu.

In tara, depuneri de coroane, fanfara, defilare, fasole cu carnati si discursuri patriotarde. Afara, dineuri la ambasade, cu vin romanesc si sarmale facute cu varza acrita de vecinii sarbi.

Ziua Romaniei, dincolo de "manifestarile special dedicate", de limbajul de lemn si disputele separatist-maghiare de la tribuna parlamentului, nu inseamna nimic pentru romanul de rand.

Marea Unire mai aduce azi doar oportunitatea petrecerii unui weekend prelungit, undeva departe de oras, pentru ca guvernul le-a dat liber romanilor ca sa se bucure de Ziua Nationala.

Sarbatorim Halloween

Cei de peste 30 de ani isi amintesc ca, in scoala, patria venea in acelasi vers cu partidul si conducatorul. Dupa ‘89 a murit si patriotismul, odata cu conducatorul. Tanara generatie are scuza faptului ca nu-i mai spune nimeni versuri patriotice.

Unirea facuta pe la 1918, de niste vizionari, rivalizeaza palid azi cu faptele de "vitejie" ale personajelor contemporane. Tinerii nu stiu ce au de sarbatorit, batranii au nostalgia vremurilor apuse, iar maturii folosesc ziua libera ca sa-si mai rezolve din problemele restante din cauza serviciului.

"Profit de ziua libera si invat la suedeza, iar spre seara o sa merg la patinoar. Chestiile gen intalniri cu familia, baut vin fiert, le fac in mod natural, cand am ocazia. Cred ca de ziua noastra ar trebuie sa ne gandim ce sa facem ca sa avem o Romanie mai buna", spune Magdalena Busuioc, studenta in anul I la Litere si Limbi straine.
EvZ


Cum isi proslavesc presedintii Ziua lor Nationala
de Dan Duca (Cotidianul)

Trecutul glorios, prezentul dezamagitor si viitorul luminos reprezinta canonul clasic al discursurilor prezidentiale din ultimii 16 ani, indiferent ca vorbim de Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Basescu.

1 decembrie 2006 - 88 de ani de la Marea Unire, dar ultima „Zi Nationala in afara Uniunii Europene“ anunta ieri in discursul sau de 1 Decembrie, sustinut in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, presedintele Traian Basescu.

Integrarea in Europa, NATO, un viitor mai bun - toate acestea au fost, de-a lungul timpului, teme constante in mesajele catre natiune ale sefilor de stat romani.

Ireala, abstracta si neterminata - dincolo de aceste trasaturi, nici un presedinte nu a reusit insa sa zugraveasca o Romanie a romanilor vii, comuni, a celor care indura in strada, in fiecare an, de Ziua Nationala, frigul si platitudinea discursurilor oficiale.

Trei presedinti, acelasi discurs

Schematic simple, discursurile lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu si ale lui Traian Basescu au respectat constant aceeasi structura: evocarea sacrificiului generatiei care a infaptuit Marea Unire, chinurile facerii - prezentul chinuitor al unei societati in tranzitie -, jertfa pe care cei de astazi sint chemati sa o aduca si, in cele din urma, perspective ale unui viitor mai bun, aureolat, in care ne este dat sa ne integram.

„Ceea ce au facut presedintii romani de-a lungul timpului este sa revigoreze in forme ceva mai noi si cu un discurs actualizat ideea nationala. In discursurile lui Ion Iliescu si ale lui Emil Constantinescu asta a fost o constanta.

Mesajele de 1 Decembrie au continuat in fapt o traditie nationala, cu atenuari ale accentelor nationaliste ale discursurilor national-comuniste, mergind pe aceeasi linie“, sustine lingvistul Emil Ionescu.

La rindul sau, istoricul Zoe Petre, fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu si autor de discursuri de 1 Decembrie, considera ca „orice discurs national presupune la un moment dat o evocare a imprejurarilor primei celebrari a evenimentului.

Este o tehnica uzuala, mai ales ca te adresezi unui public divers - simpli oameni, dar si armata, oameni cu pregatire istorica, ce asteapta un astfel de mesaj. Incerci sa fii cit mai sintetic“, spune aceasta.

La rindul sau, istoricul iesean Adrian Cioflinca considera ca discursurile politice evocatoare, mai ales atunci cind sint prost construite, expun istoria à la legère, intr-o nota profund mitologizanta. Trecutul este utilizat intr-o maniera polemica in relatia cu prezentul, fiind modelat pentru a raspunde nevoilor retorice de actualitate ale vorbitorilor.
Cotidianul.

Generatia Unirii, exterminata in inchisori
preluare Romania Libera

Momentul 1918 a constituit apogeul unitatii romanilor. Marile Adunari de la Chisinau (27 martie), Cernauti (27 octombrie) si Alba Iulia (1 decembrie) au reprezentat nu numai vointa tuturor paturilor populatiei, ci si a fortelor politice, fie ca erau de factura nationala, fie de factura social-democrata.

Singurii care s-au opus de-a lungul anilor urmatori au fost bolsevicii, derivati din extrema stanga a social-democratiei si grupati in Internationala a III-a (Comintern). Aceasta si-a facut un scop din distrugerea statelor nationale nou constituite dupa Primul Razboi Mondial.

In documentele programatice si in cele curente, Cominternul definea sistematic Romania ca un stat imperialist, bazat pe suprimarea drepturilor minoritatilor, cu toate ca atat actele Unirii, cat si tratatul de pace stipulau principiile democratice liberale cuprinse...
Romania Libera


4854 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Nu mai este patriotism... (Vineri, 1 decembrie 2006, 8:13)

  www.johnnie.ro [anonim]

  Parerea mea este urmatoarea: la ora actuala nu mai exista, din pacate, patriotism si mandrie nationala. Au disparut in timpul/din cauza comunismului. Aceste sentimente se pot reface, in timp, si prin modul diferit de abordare a istoriei neamului, a zilei nationale, a imnului, a decoratiilor care se acorda cu diferite ocazii. Decoratii insotite de scutiri fiscale, sume in bani si alte avantaje. Si mai ales a modului demn in care politicienii ne reprezinta tara in afara.
 • 0 (0 voturi)    
  Mandria de a fi roman (Vineri, 1 decembrie 2006, 9:35)

  Elena [anonim]

  Principalul "business" in Romania e sa-ti jefuiesti propriul neam. Atat.
 • 0 (0 voturi)    
  Mandria de a fi roman (Vineri, 1 decembrie 2006, 9:36)

  Elena [anonim]

  Principalul "business" in Romania e sa-ti jefuiesti propriul neam. Atat.
 • 0 (0 voturi)    
  Batjocoriti de Ziua Romaniei... (Vineri, 1 decembrie 2006, 12:44)

  Dan Georgescu [anonim]

  1 Decembrie 2006. De la patinoarul din Drumul Taberei se aude muzica la un nivel infernal. Pentru un om care locuieste in apropiere este imposibil sa citeasca o carte, sa urmareasca un program TV, sa se odihneasca (nivelul zgomotului este atat de mare incat oamenii trebuie sa ridice vocea ca sa se inteleaga, in apartamentele lor !!!). Cetatenii din blocurile din jurul patinoarului, terorizati psihic, suna la Sectia 22 Politie dar fara nici un rezultat. Vor fii protejati de vreo lege romaneasca sau europeana ? Sau se vor simti batjocoriti toata perioada sarbatorilor si mult dupa aceea ? Oare in statele UE este posibil sa se intample asa ceva ? Unde ar trebui sa se adreseze oamenii ca sa rezolve aceasta problema ?
  Bataie de joc !
 • 0 (0 voturi)    
  picatura de istorie (Vineri, 1 decembrie 2006, 14:10)

  L?z?r G?bor [anonim]

  "Singurii care s-au opus de-a lungul anilor urmatori au fost bolsevicii, derivati din extrema stanga a social-democratiei si grupati in Internationala a III-a (Comintern). Aceasta si-a facut un scop din distrugerea statelor nationale nou constituite dupa Primul Razboi Mondial."
  La comentariule de mai sus am atat de adaugat: In Ungaria exact cand s-a intamplat evenimentul de la Alba Iulia la 1 Decembrie erau blestematii de comunisti la putere politica (chiar daca nu inca reala) care au dezarmat armata ungara VICTORIOASA inca pe fronturi si au spus: "Nu ne intereseaza Ardealul, luati-l" Chiar mai mult, au atacat cu fortele bolsevice contingentele armatei ungare din Ardeal care s-a vazut prinsa intre doua focuri si nu au putut opune nici o rezistenta. Se stie acest lucru in Romania? Ca pe urma bolsevicii sa instituie cele 133 de zile de teroare in Ungaria instaland Anarhia si semnand moartea in nenumarate locuri in randul populatiei maghiare.
 • 0 (0 voturi)    
  Alegerea personala (Vineri, 1 decembrie 2006, 14:42)

  Vlad [anonim]

  Patriotismul, sentimentul de mandrie nationala este o alegere individuala. Motive istorice pro sau contra exista. Actualul Guvern nu a reusit sa faca ceva concret pt cresterea demnitatii cetatenilor pe care ar trebui sa-i reprezinte. De fapt, nici unul din Guvernele post-decembriste nu a facut nimic in acest sens.

  Speranta vine deocamdata tot numai de la cei multi si inca nereprezentati cu adevarat.

  Desi puteam fi liber de Ziua Romaniei, am ales sa lucrez si sa ma bucur in acelasi timp de Ziua Nationala. Si ma consider castigat pe toate planurile.

  La Multi Ani Romania, La Multi Ani tuturor celor care inca aleg sa fie mandrii ca simt romaneste!
 • 0 (0 voturi)    
  Alegerea personala (Vineri, 1 decembrie 2006, 15:25)

  Vlad [anonim]

  Patriotismul, sentimentul de mandrie nationala este o alegere individuala. Motive istorice pro sau contra exista. Actualul Guvern nu a reusit sa faca ceva concret pt cresterea demnitatii cetatenilor pe care ar trebui sa-i reprezinte. De fapt, nici unul din Guvernele post-decembriste nu a facut nimic in acest sens.

  Speranta vine deocamdata tot numai de la cei multi si inca nereprezentati cu adevarat.

  Desi puteam fi liber de Ziua Romaniei, am ales sa lucrez si sa ma bucur in acelasi timp de Ziua Nationala. Si ma consider castigat pe toate planurile.

  La Multi Ani Romania, La Multi Ani tuturor celor care inca aleg sa fie mandrii ca simt romaneste!
 • 0 (0 voturi)    
  patinoarul... (Vineri, 1 decembrie 2006, 15:46)

  cristian [anonim]

  aceeasi mizerie ca si anul trecut. la ce sa ne asteptam de la videanu, poteras si politia romana ? astia nu au absolut nici un interes pt. binele public ! ne ramane doar sa ne adresam forurilor europene sa ne rezolve problemele.
  rusine !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Alegerea personala (Vineri, 1 decembrie 2006, 16:54)

  Vlad [anonim]

  Patriotismul, sentimentul de mandrie nationala este o alegere individuala. Motive istorice pro sau contra exista. Actualul Guvern nu a reusit sa faca ceva concret pt cresterea demnitatii cetatenilor pe care ar trebui sa-i reprezinte. De fapt, nici unul din Guvernele post-decembriste nu a facut nimic in acest sens.

  Speranta vine deocamdata tot numai de la cei multi si inca nereprezentati cu adevarat.

  Desi puteam fi liber de Ziua Romaniei, am ales sa lucrez si sa ma bucur in acelasi timp de Ziua Nationala. Si ma consider castigat pe toate planurile.

  La Multi Ani Romania, La Multi Ani tuturor celor care inca aleg sa fie mandrii ca simt romaneste!
 • 0 (0 voturi)    
  Alegerea personala (Vineri, 1 decembrie 2006, 17:30)

  Vlad [anonim]

  Patriotismul, sentimentul de mandrie nationala este o alegere individuala. Motive istorice pro sau contra exista. Actualul Guvern nu a reusit sa faca ceva concret pt cresterea demnitatii cetatenilor pe care ar trebui sa-i reprezinte. De fapt, nici unul din Guvernele post-decembriste nu a facut nimic in acest sens.

  Speranta vine deocamdata tot numai de la cei multi si inca nereprezentati cu adevarat.

  Desi puteam fi liber de Ziua Romaniei, am ales sa lucrez si sa ma bucur in acelasi timp de Ziua Nationala. Si ma consider castigat pe toate planurile.

  La Multi Ani Romania, La Multi Ani tuturor celor care inca aleg sa fie mandrii ca simt romaneste!

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version