Un alt functionar propus pentru un post european ar putea avea soarta lui Varujan Vosganian. Grupul parlamentar al Partidului Popular European a anuntat deja ca nu-l va sustine nici politic, nici moral pe Ovidiu Ispir, nominalizat de Romania pentru Curtea Europeana de Conturi, din cauza unor scandaluri financiare.

Intr-un comunicat al Guvernului, remis joi catre HotNews.ro, premierul Tariceanu arata ca Ispir nu a fost propus pentru aceasta functie de Executiv, ci de presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna.

"Ovidiu Ispir nu a fost ales de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu pentru a candida ca membru in cadrul Curtii Europene de Conturi, ci a fost propus pentru aceasta pozitie de presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, in urma deliberarilor plenului Curtii de Conturi.

Primul-ministru a solicitat ca presedintelui Curtii de Conturi sa nominalizeze o persoana care sa corespunda criteriilor profesionale pentru acest post. Solicitarea a fost transmisa, conform procedurilor, prin intermediul Secretariatului Permanent pentru Afaceri Europene.

V. Puscas: Atributul numirii este al premierului

Cu toate acestea, Vasile Puscas, fostul negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana a explicat pentru HotNews.ro ca pana la data propriu-zisa a aderarii, 1 ianuarie 2007, Guvernul este partenerul Comisiei Europene si nu alte institutii, asa cum sugereaza comunicatul Executivului:

"Atributia nominalizarii este a premierului, pentru ca in momentul de fata, Guvernul mentine relatia cu institutiile europene".

Conform Tratatului European, respectiv articolele 246-247, Curtea Europeana de Conturi este formata din cite un reprezentant al statelor membre ale UE, ales pe baza criteriilor de experienta si profesionalism.

Pentru toate posturile in institutiile europene ce revin Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, altele decat cea de comisar european, premierul Tariceanu a solicitat institutiilor si organizatiilor cu atributii in domeniul respectiv sa faca nominalizari pentru candidati", se arata in comunicatul Guvernului.

Grupul popularilor, cel mai bine reprezentat in PE, se opune numirii lui Ispir

Clarificarile vin dupa ce grupul parlamentar al Partidului Popular European a declarat ca nu-l va sustine nici politic, nici moral pe candidatul roman.

Purtatorul de cuvant al popularilor europeni din cadrul Comisiei privind controlul bugetar a Parlamentului European, Jose Javier Pomes, anuntase, miercuri, ca grupul parlamentar din care face parte nu va sustine numirea candidatului propus de Romania pentru Curtea Europeana de Conturi.

Europarlamentarul popular a explicat ca, in timpul reuniunii din cadrul Comisiei pentru control bugetar, Ovidiu Ispir nu a clarificat acuzatiile publicate in mai multe ziare europene privitor la presupusa sa implicare intr-un scandal financiar.

Partidul Popular European este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, avand 268 membri.

Intre timp si grupul socialistilor europeni, al doilea ca reprezentare in PE, si-a manifestat rezervele fata de candidatul roman, potrivit Newsin.

Cine este Ovidiu Ispir ?

Candidatul Romaniei la functia de membru al Comisiei Europene de Audit, echivalentul european al Curtii de Conturi, Ovidiu Ispir, sufera in primul rand de sindromul "CV subtire" sau de "ilustru necunoscut", cum s-a intamplat si in cazul Vosganian.

Curtea de Conturi a trimis guvernului 3 CV-uri pentru ocuparea acestiu posti: Horia Neamtu, Sever Bombos si Ovidiu Ispir, dar in mod surprinzator a fost selectat la scurt timp cel din urma.

Pe de alta parte, de numele lui Ovidiu Ispir sunt legate o serie de scandaluri finaciare. Cel mai recent: cel din aceasta vara, cand a fost acuzat ca in calitate de consilier la Curtea de Conturi a coordonat verificarile la Eximbak, in perioada in care presedinte era Marina Diaconescu, sotia lui Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD.

Raportul pe care Ispir l-a intocmit a ajuns la IGP si sesiza nereguli si ilegalitati in acordarea unor credite, dar nu preciza nimic despre alte nereguli, din timpul sefiei lui Dan Radu Rusanu, in legatura cu care exista deja un dosar la DIICOT.

Ovidiu Ispir nu este strain nici de scandalul legat de privatizarea dubioasa a patrimoniului fostului BTT, parti din acesta fiind vandute pe nimic unor apropiati.

Guvernul insista: doar numirea comisarului intra in atributiile sale

Premierul a accentuat ca Guvernul se ocupa numai de nominalizarea comisarului european, alte nominalizari in organisme europene fiind facute de organizatii similare romanesti.

Astfel, in comunicatul executivului se mai arata ca "propunerile de nominalizare a reprezentantilor Romaniei in cadrul Comitetului Economic si Social European au fost facute de principalele centrale sindicale si patronale si de organizatii ale societatii civile, ele fiind preluate de Guvern ca atare".

Totodata, guvernul a aratat ca pentru cele doua posturi de judecator la Curtea Europeana de Justitie si la Tribunalul de Prima Instanta ce revin Romaniei, nominalizarile au fost facute in urma unui proces de selectie organizat de Ministerul Justitiei, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul de Externe.