Faimoasa revista britanica Q magazine a implinit 20 de ani de la infiintare si, cu acesta ocazie, a realizat topul celor mai bune 20 de piese din perioada 1986-2006, informeaza abc.com.

Clasamentul include melodii de senzatie din aceasta perioada, cum ar fi: piesele pop “...Baby, One More Time” - Britney Spears, “Hey Ya” - Outkast, mixul punk/tehno “Firestarter” - The Prodigy si balada rock “Sweet Child O’ Mine” - Guns N’Roses.

Celebra melodie a trupei Nirvana ,“Smells Like Teen Spirit", aparuta in anul 1991, s-a impus in fata pieselor Madonnei, ale lui Britney Spears si a trupei U2, fiind numita de Q magazine “Cea mai buna piesa pop-rock din ultimii 20 de ani”.

Un delegat al editorului Q magazine, Gareth Grundy, a declarat despre piesa castigatoare ca "A constituit moment important in istoria muzicii rock. A schimbat totul. Au adus ceva nou in muzica, o combinatie a muzicii punk-rock cu heavy. Tinerii din intreaga lume au iubit si vor iubi Nirvana".

Kurt Cobain(foto:abc.com)

In momentul in care a fost realizata, putini au ghicit ca sunetul si versurile realizate de solistul trupei, Kurt Cobain, vor deveni definitia unei ere muzicale. Astazi, la circa 15 ani dupa ce a fost creata, "Smells Like Teen Spirit" ramane una din cele mai difuzate piese de MTV Europe si continua sa impresioneze si sa patrunda in sufletul a milioane de tineri din lumea intreaga.

Melodiile pentru acest top au fost selectate de personalul revistei Q magazine, Grundy declarand ca toate aceste piese au ceva comun: “este de ajuns sa le asculti o data pentru a-ti ramane in suflet si in memorie”.

“Melodiile care au aparut in acest top sunt cu adevarat melodii bune. Pentru realizarea acestui clasament au votat redactorii, reporterii si intreg personalul, iar la sfarsit, prin numararea voturilor, s-a stabilit topul”.

Aceste hituri au schimbat tendintele dansului si au fost considerate de tinerii din intreaga lume adevarate imnuri. “Nu poti spune care este lucrul care face o piesa sa fie minunata.”, a spus Grundy. “Stii asta doar in momentul in care simti ca traiesti acea piesa.”.

Madonna(foto:madonna.cz)

Hitul Madonnei, “Like A Prayer”, din 1989 a ocupat pozitia a 16-a a topului, Grundy considerand ca “acest cantec este definitoriu pentru muzica Madonnei la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ‘90”.

“Este, dupa parerea mea, cea mai buna piesa pop a Madonnei”, a declarat el.

In timp ce melodia Madonnei este usor de ales pentru acest clasament al pieselor din acea perioada, exista cateva alegeri indraznete, care fac ca acest top al revistei Q magazine sa fie unul remarcabil.

Clasamentul se incheie cu “I Bet You Look Good On the Dance Floor” a trupei Arctic Monkeys, iar locul 12 este ocupat de piesa “Crazy”, Gnarls Barkley.

“Crazy” este una dintre acele piese care imbina hip-hop-ul cu old soul-ul. De indata ce o auzi, simti ca a fost o inregistrare impresionanta”, a declarat Grundy.

“Melodiile minunate sunt un accident fericit. Artistii nu poti prevedea daca o anumita melodie a lor va devini hit; de aceea trebuie sa incerce pana reusesc, iar daca nu reusesc sa continue sa incerce”, a concluzionat Grundy. “Aceste melodii reflecta muzica care a definit o generatie".

Topul celor mai bune piese din ultimii 20 de ani:

1. "Smells Like Teen Spirit" - Nirvana (1991)

2. "Hey Ya!" - OutKast (2003)

3. "Sweet Child O' Mine" - Guns N' Roses (1987)

4. "Unfinished Sympathy" - Massive Attack (1991)

5. "One" - U2 (1991)

6. "Live Forever" - Oasis (1994)

7. "Bitter Sweet Symphony" - The Verve (1997)

8. "Common People" - Pulp (1995)

9. "There She Goes" - The LA's (1990)

10. "7 Nation Army" - The White Stripes (2003)

11. "Song 2" - Blur (1997)

12. "Crazy" - Gnarls Barkley (2006)

13. "Angels" - Robbie Williams (1997)

14. " ... Baby One More Time" - Britney Spears (1999)

15. "Personal Jesus" - Depeche Mode (1990)

16. "Like A Prayer" - Madonna (1989)

17. "Firestarter" - The Prodigy (1997)

18. "Brimful of Asha" - Cornershop (1997)

19. "Stan" - Eminem (2000)

20. "I Bet You Look Good On The Dancefloor" - Arctic Monkeys (2006)