Presedintele Traian Basescu ocupa primul loc in topul increderii in politicieni sau persoane publice cu 39,4%, fiind urmat la mare distanta de Gigi Becali care beneficiaza de increderea populatiei in proportie de 16,6%, potrivit unui sondaj dat publicitatii joi de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice CIVIS.

Al treilea clasat in topul increderii populatiei este premierul Calin Popescu Tariceanu cu 14%, fiind urmat la mica distanta de Theodor Stolojan (12,9%), Mircea Geoana (12,4%) si Mona Musca (10,2).

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 49% dintre respondenti ar vota cu Alianta D.A., 21% cu fostul partid de guvernamant, PSD, cate 9% cu PNG si PRM, iar 6% din persoanele intervievate ar vota cu UDMR.

Responsabilitatea (67%), onestitatea (62%), fermitatea (47%) si cultura politica (43%) sunt cele mai apreciate competente ale unui lider politic, in timp ce printre cele mai putin apreciate calitati ale politicienilor se numara discursul accesibil, prezenta placuta si experienta politica.

Potrivit sondajului, mai mult de jumatate dintre romani nu sunt interesati de politica (52%). In functie de intentia de vot, cel mai putin interesat de politica este electoratul UDMR (61%), de cealalta parte situandu-se electoratul PRM (67%) si PSD (59%).

Sondajul a fost efectuat in perioada 14-19 noiembrie, pe 1.110 de subiecti de peste 18 ani, din 71 de localitati din toate judetele tarii.

Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, cu o eroare de plus-minus 3,0%, si a fost validat pe baza datelor Institutului National de Statistica si a recensamantului populatiei 2002.