Sute de mii de demonstranti au protestat vineri impotriva premierului Fouad Siniora si a guvernului sau pro-american, blocand iesirea Cabinetului din sediu, transmite Reuters. Gruparea shiita Hezbollah si aliatii sai pro-sirieni au apelat si la libanezii de peste hotare sa li se alature in actiunea de a rasturna actualul guvern si de a forma unul nou "curat si independent".

Protestele de la Beirut vor continua cu camparea demonstrantilor in corturi, in fata sediului guvernului libanez.

Demonstrantii cer actualului guvern sa demisioneze si doresc instalarea unui guvern de unitate nationala. Numarul celor care protesteaza este estimat la un milion.

Forte de securitate inarmate sunt prezente la fata locului. Seicul Naim Kassem, al doilea in rang in gruparea Hezbollah, a anuntat ca protestele vor inceta doar cand Siniora va demisiona.

Gruparea Hezbollah a intrat intr-un conflict deschis cu guvernul Siniora din timpul razboiului cu Israleul, din lunile iulie - august, cand executivul libanez nu a aratat sprijin pentru militantii Hezbollah din statul evreu.

Siniora a declarat joi ca guvernul sau nu va demisiona. Cabinetul de la Beirut a suferit o mare lovitura luna trecuta cand ministrul industriilor Pierre Gemayel a fost asasinat la 21 noiembrie si alti sase ministri din opozitie, anti-sirieni, au demisionat. Siria este banuita a fi in spatele acestui asasinat, precum si in cel al fostului premier libanez Rafik al-Hariri in 2005. Damascul neaga orice acuzatie.

Guvernarea anti-siriana acuza opozitia ca pune la cale un puci pentru a amana judecarea de catre un tribunal international a suspectilor in cazul asasinarii lui Rafik al-Hariri.