Primul comitet, din 21 noiembrie, s-a desfasurat imediat dupa esecul discutiilor cu echipa Flutur-Stolojan, sedinta urmata de anuntul prin care premierul i-a cerut demisia lui Gheorghe Flutur din functia de ministru al Agriculturii.

A doua sedinta, cea de luni, 27 noiembrie, a avut ca subiect principal programul national de analize medicale gratuite promovat de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Sintezele celor doua sedinte sint redactate de catre persoana care a stenografiat continutul discutiilor. Din acest motiv, formulele de adresare sint politicoase, de tipul dl Traian Basescu, dl Theodor Stolojan. Numerotarea interventiilor tine cont de ordinea vorbitorilor.

Calin: „Se prefigureaza o coalitie PD-PSD“

Raportul asupra primei sedinte devoaleaza dilema conducerii PNL cu privire la strategia pe care ar trebui s-o adopte in lupta cu platformistii.

In opinia lui Tariceanu, cel care a avut primul cuvint, „elementul de baza al sustinatorilor Platformei este intelegerea cu dl Traian Basescu, care va lasa PNL linistit“, sustinind ca „acestia (platformistii - n.r.) considera ca tot ce fac dl Traian Basescu si PD este perfect“.

Catalin Micula, prezent la intilnirea cu platformistii, continua, apreciind ca Gheorghe Flutur si Valeriu Stoica „sint cei mai incrincenati“, in timp ce Stolojan „a fost aproape de acord cu convocarea unui congres extraordinar“. Revine apoi Tariceanu, care lanseaza un avertisment spunindu-le colegilor de partid ca „PD va cere rediscutarea Protocolului Aliantei D.A.

sub pretextul ca PNL e destramat“, apreciind totodata ca „platformistii se vor duce la PD, unde nu va fi loc decit pentru dl Theodor Stolojan“. In concluzie, dupa parerea dlui Tariceanu „se prefigureaza o coalitie PD-PSD“.

Cimpeanu: „Stolojan e bolnav de nervi”

Urmatorul vorbitor, Radu Cimpeanu, considera ca „miscarea initiata de platformisti are ca scop diluarea PNL si, in momentul de fata, e vorba de o lichelocratie si nu de o meritocratie“. Cimpeanu mai spune despre Theodor Stolojan ca „e bolnav de nervi“ si ca „nu e bine sa faca politica”.

Urmeaza o propunere-soc din partea ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care, conform stenogramei, sustine „eventualitatea fuziunii cu Partidul Conservator si Actiunea Populara“. Tema revine, se pare, o singura data, cind Mihai Voicu considera „posibila fuziunea cu AP si PPCD, dar mai greu cu PC“.

Orban, despre „baietii din zona invizibila”

Desi tine sa-i asigure pe colegi ca nu e un radical, Ludovic Orban vorbeste despre „actiuni teroriste ale unor grupuri minoritare“ si despre „baietii din zona invizibila“, acestia fiind cei cu care se confrunta PNL, si nu cu Theodor Stolojan.

Orban mai zice ca exista trei grupuri in PNL, „cei care ne sustin, un grup mic care sustine Platforma si un grup mare de nehotariti“ si avertizeza ca „daca se va prelungi joaca, riscam ca nehotaritii sa treaca de partea platfomistilor“.

Revine Tariceanu, care crede ca „sustinatorii Platformei nu se vor linisti dupa congres pentru ca problema lor nu e legata de proiectul politic, ci de dorinta acestora de a se gasi intr-o formatiune aflata in permanenta la putere“.

„Cirtita“ lui Quintus

Intervine in discutie Mircea Ionescu Quintus, care dezvaluie existenta unui „tradator“ in tabara platformistilor, care i-a spus ca acestia asteapta masuri drastice care sa-i victimizeze si, astfel, sa obtina simpatia publica.

„Orice masura e riscanta“, avertizeaza intelept seniorul liberal, propunind „derogarea de vechime pentru ca acei exclusi sa se poata reinscrie in PNL“.

La fel gindea se pare si seful Tineretului Liberal, Cristian Adomnitei, care propunea „un Congres Extraordinar care sa-i ofere ceva lui Theodor Stolojan“, sugerind totodata „sa incercam sa recuperam dintre platformisti“.

Iorgulescu: „Stolojan vrea prim-ministru“

Un alt radical, Crin Antonescu, considera ca „dl Traian Basescu a apreciat ca dl Theodor Stolojan nu mai e folosibil“ si ca un congres extraordinar se poate face, „dar fara negocierea conditiilor acestuia“.

Integral in Cotidianul