Arhiepiscopia Craiovei detine o parte dintr-o firma care tranzactioneaza electricitate, iar cu profitul spune ca sponsorizeaza pelerinaje si un post de radio religios.

In timp ce romanii se zbat sa-si plateasca facturile de electricitate aflate in crestere, una dintre multele companii care fac profituri din tranzactii cu energie este detinuta partial de Biserica Ortodoxa Romana (BOR), o organizatie care sustine ca se ocupa si cu ajutorarea saracilor.

Conform www.reportingproject.net (un proiect comun al Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Centrului de Reportaj de Investigatie din Sarajevo si al jurnalistilor de investigatie din Albania si Bulgaria), compania se numeste Elcomex IEA SA.

Societatea are sediul la Cernavoda si se afla pe lista comerciantilor de energie autorizati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Datele inregistrate la Registrul Comertului arata ca la Elcomex detin actiuni cinci persoane fizice si doua alte societati. Acestea din urma se numesc Praxis SRL si Seaf Trans-Balkan Romania Fund LLC, inregistrata in Delaware, SUA.

Praxis SRL, in schimb, este inregistrata pe Strada Mitropolit Firmilian, in Craiova, si este detinuta de Arhiepiscopia Craiovei, care se afla pe aceeasi strada.

Prin Praxis, Biserica detine aproape 13% din Elcomex, o companie cu o cifra de afaceri de 52,5 milioane RON si un profit net de 5,2 milioane RON in 2005.

Preoti si brokeri

Valentin Racovita, administratorul Praxis, a confirmat faptul ca societatea este detinuta de Biserica si investitia sa in Elcomex.

„Praxis a cumparat actiuni ale companiei Elcomex IEA prin brokeri pentru a obtine profit aditional si pentru a atrage alte resurse financiare pentru pelerinajele religioase, activitatea principala a Praxis“, a precizat Racovita pentru reportingproject.net.

Acesta a mai afirmat ca este foarte satisfacut de afacere si ca venitul este unul semnificativ, insa a refuzat sa ofere detalii despre nivelul cistigurilor.

Anul trecut, Praxis SRL a avut un profit net de un miliard de lei vechi, conform Ministerului Finantelor Publice.

Constantin Stoica, purtator de cuvint al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost surprins cind i s-a cerut sa comenteze acest subiect. „Ce au de-a face Biserica si energia?“, i-a intrebat Stoica pe reporterii de la reportingproject.net.

Dupa citeva ore, purtatorul de cuvint al BOR a precizat ca afacerea este complet legala, pentru ca banii pe care ii face Praxis sint folositi pentru sponsorizarea pelerinajelor si a unui post de radio religios din Craiova. Stoica a precizat, de asemenea, ca Biserica nu are nici o politica privind afacerile in care reprezentantii sai pot investi.

Integral in Cotidianul