„Dati Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“, spunea enigmatic Mintuitorul. Ce vor amindoi - Cel de Sus si Cel de Jos? Supunere, ascultare, credinta. Totusi, parabola cristica nu trage linie de egalitate intre cei doi, asa ca omul trebuie sa aleaga de cine si cum sa asculte.

Eu ma uit la „oamenii presedintelui“ - PD&Helenne of PNL, platformisti si fluturanzi - si-i vad deseori descumpaniti: credeau ca „erau pe linie“ si, poc, una dupa ceafa dinspre Cotroceni! Jalnici soldatei de plumb! Daca nu-s fanatici, nu sint buni de nimic. „Dati Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“, spunea enigmatic Mintuitorul.

Ce vor amindoi - Cel de Sus si Cel de Jos? Supunere, ascultare, credinta. Totusi, parabola cristica nu trage linie de egalitate intre cei doi, asa ca omul trebuie sa aleaga de cine si cum sa asculte. Soldateii de plumb au ales. Cinste lor! Vrind-nevrind, venim noi la rind. Avem de ales oare? Aici e aici! Ni se propune formula Justitiarului - garantata pentru succes mare spre maxim.

Astfel, se zgiltiie mari companii venite la privatizare in Romania. Se sparie gindul! Stati asa ca nu-i asa, zice Justitiarul. Pai voi nu vedeti ca aici e spionaj? Ia sa vaz io cine mai pune obrazu’ pentru astia de-i prinsei cu mita-n sac. Vedeti ca sinteti prosti? Ba, io cin’ m-apuc de-o treaba, o dau si dracu’ da’ n-o las nici moarta.

Voi mergeti pe mina mea, sh’o sa fie bine de voi! Un lucru e sigur - n-o sa ne tina de cald povestea asta. Odata intrate in malaxorul complicatei „gindiri economice de tip macro“, rezultatele negocierilor rectificatoare vor ajunge la noi sub forma de vesti de bine - si atit.

Un alt lucru e probabil - Justitiarul o sa obtina invinuirea de spionaj a esticilor angajati ai CSFB si nici o condamnare. Chestiuni de procedura, daca intelegeti ce vreau sa spun (cum s-au obtinut „probele“, de pilda, si daca era legala interceptarea convorbirilor, sa spunem).

Asa e jocul, arza-l-ar focul! Mutarea indrazneata a Justitiarului este, de fapt, o escaladare a conflictului - de la spaga (act de coruptie) la spionaj (act de tradare); din interior spre exterior. Principalul neajuns al mutarii este ca „spre exterior“ duce spre Vest, nu spre Est, asa cum toata lumea (buna) si-ar dori.

Mai grav, „esticii“ (bulgari, cehi) spioni sint ai Axei (care duce drept in Potomac, daca binevoiti a va aminti).

Pai, ce facem, nu ne mai intelegem? S-a produs o modificare de axa si noi nu avem habar? Plecam - ca pe vremea lui Columb -, dar ajungem invers decit el, in India, nu in America? Stati sa ne si gindim putin! La urma urmei, ce avem noi cu spionii lor? Noi cu ministrii nostri avem ce avem.

Adica s-a produs o modificare a unghiului de atac, s-a deschis mult? Ce s-o mai ocolim? Daca va amintiti, Justitiarul era dezamagit de primul-ministru, regreta ca l-a investit. N-a fost de-ajuns, n-a cazut Tariceanu din atita lucru.

Atunci a venit vremea atacului frontal asupra Guvernului? Justitiarul este nemultumit de Guvern, care nu are nici o reactie, oricit i-ar atrage dumnealui personal atentia asupra a ceea ce este cu adevarat important in actul de guvernare. Rafuiala cu „baietii destepti“ din domeniul afacerilor cu energie electrica, contractele oneroase de privatizare a Petrom, Rompetrol etc.

Nu, a flotei? Nu, nu mai este de actualitate. Sa vedeti ce-mi poate trasni prin cap. Guvernul nostru are persoane usor ridicole? Cum e Nicolaescu, habarnagii ca Iorgulescu, dar perla coroanei este inegalabilul si aproape inimaginabilul Hirdau.

Domn’e, un compozitor poate ajunge ministrul Culturii, un economist poate fi ministrul Sanatatii, dar un administrator de bloc? Ministru al Invatamintului si Educatiei, cine mama supararii a mai pomenit? Stiu, este „omul PD“ dar, vedeti dvs., cel care l-a propus spre investire este primul-ministru.

Tot el raspunde si de „prestatia“ Hirdaului? Mai ales cind e bezmetica, dupa cum se si arata. Bon, avem o permanenta veriga slaba. Ca sa fie rezultatul fix cel planificat, mai e nevoie de un ministru-veriga slaba.

Uite-l pe Seres, nu-i potrivit? Pai, al cui e Seres asta, nu cumva al solutiei rusinoase numite Felix? Acum tragem linie si adunam: nu avem ministru la Agricultura, il suspendam pe Seres, ii retragem sprijinul politic lui Hirdau, si mai si demisioneaza vreo doi ministri din soldateii de plumb. E nevoie de remaniere? Este.

Ei, aici ii asteapta Justitiarul pe amicii penelisti, v-ati prins? Simplu, curat, elegant, o operatie à la Ciomu? O data cu amigdalele, ii scoti putin si laringele, ce-are?