Alenia Aeronautica, o companie din grupul italian Finmeccanica, este pe cale sa semneze un contract cu Ministerul Apararii din Nationale din Romania, in urma caruia va furniza armatei romane sapte avioane de transport militar model C-27J.

Conform presei italiene, care citeaza un comunicat al companiei, Alenia Aeronautica a fost invitata de MapN sa negocieze contractul estimat la 220 de milioane de euro. Evenimentul survine vizitei oficiale facute in Romania de ministrul italian al Apararii, Arturo Parisi, in 22-23 noiembrie.

Statul Major al Fortelor Aeriene anuntase intentia Romaniei de a-si inlocui flota de transportoare, alcatuita in acest moment din aeronave AN-24/26.

Conform conducerii institutiei, vechile avioane nu se incadrau in cerintele NATO, avand o serie de limitari, precum lipsa pieselor de schimb si incetarea fabricatiei acestui tip de aeronava si incompatibilitatea sistemelor de comunicatii cu cele ale fortelor aeriene NATO.

Conform cotidianului italian La Repubblica, contractul va fi semnat pana la finalul acestui an. Aeronavele italiene au fost preferate celor produse de concernul EADS, model Casa C-295.

Transportoarele produse in Italia sunt utilizate si de alte noi membre ale NATO, precum Bulgaria si Lituania, iar Cehia, Slovacia si Slovenia sunt pe cale de a incheia si ele contracte de achizitie.

Alenia Aeronautica este liderul pietei italiene de aeronautica, avand operatiuni atat in aviatia militara, cat si in cea comerciala. In vara acestui an, Alenia a semnat un contract de colaborare cu Romaero in vederea mutarii productiei de turbopropulsoare din Napoli in apropierea Bucurestiului.