Decizia Partidului Conservator de a iesi de la Guvernare pune intr-o situatie dificila Guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Vice-presedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, recomanda ca aceasta criza politica sa fie scurta, potrivit Radio France Internationale.

PNL: ingrijorare

Partidul National Liberal priveste cu “preocupare” situatia creata mai ales ca decizia vine inaintea aderarii Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, a declarat pentru HotNews.ro Varujan Vosganian, purtatorul de cuvant al PNL.

“Nu putem sa ne pronuntam deocamdata daca este un gest irevocabil sau este un semnal de renegociere a strategiilor de guvernare. Consevatorii au lasat o portita deschisa, iar declaratia lor este un rezultat al unor insatisfactii si critici privind atacurile indreptatite, cate o data, la adresa lui Traian Basescu”, a spus Vosganian.

El a precizat ca in sedinta Biroului Permanent al PNL de luni se va analiza implicatiile iesirii de la guvernare a PC. Tot luni ar urma sa aiba loc si o intalnire a Consiliului National al Aliantei.

Vosganian a tinut sa precizeze ca PNL nu este de acord cu anticipatele.

PD: decizie demagogica

Presedintele democratilor, Emil Boc, a declarat ca decizia conservatorilor de a se retrage a fost luata din cauza scandalului din MEC privind dosarul privatizarilor din energie.

“Mi se pare demagogic ca de fiecare data cand este o problema, PC sa gaseasca PD si pe presedintele Romaniei vinovat principal, acuzandu-si partenerii de propria neputinta”, a declarat Emil Boc.

PSD: o chestiune de timp

Vicepresedintele Partidului Soacial-Democrat, Ioan Rus, considera ca decizia PC de a iesi de la guvernare era doar o chestiune de timp.

"Decizia Partidului Conservator de a iesi de la guvernare era doar o chestiune de timp, avand in vedere deteriorarea continua a relatiilor dintre conservatori si partenerii lor de guvernare, insa cei care au creat aceasta problema au datoria sa si-o asume", arata un comunicat de presa primit la redactie.

PSD isi va decide pozitia luni, la sedinta Biroului Permanent.

PRM: decizie infantila

Lucian Bolcas, vicepresedinte al PRM, a declarat ca "daca iesirea de la guvernare e determinata de faptul ca PC nu a avut niciun drept de cuvant in Coalitie si de atacurile repetate ale lui Basescu impotriva lor, gestul PC se caracterizeaza printr-un usor infantilism politic.

Reprezentantul PRM a anuntat ca partidul sau este gata de alegeri anticipate.

UDMR: guvernul e intr-o situatie dificila

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat pentru HotNews.ro ca "in acest moment avem un guvern minoritar, care nu va avea o sustinere in Parlament. De altfel, nici pana acum PC nu a sprijinit proiectele Guvernului. Acesta situatie va fi una foarte dificila pentru Guvern si clasa politica romanesca, avand in vedere si integrarea si raportul din martie 2007”.

Marko Bela considera ca probabilitatea alegerilor anticipate a crescut pentru ca “un guvern minoritar este foarte dificil sa functioneze”.

Swoboda : "Romania are nevoie de un Guvern puternic si unit"

“Primele luni de dupa aderare sunt foarte importante pentru a aplica reforma necesara si pentru a evita aplicarea clauzelor de salvgardare de catre Uniunea Europeana. Daca exista o criza, ar trebui sa fie foarte scurta, iar noul Guvern sa fie ales fie prin alegeri, fie prin alta metoda.

Cel mai important lucru e sa aveti un Guvern puternic foarte curand", a declarat vice-presedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, pentru Radio France Internationale.