Cazul Litvinenko se dovedeste deosebit de complicat. Comitetul grec al energiei atomice a anuntat ca patru cetateni greci sunt supusi unor examene medicale amanuntite, dupa ce s-a descoperit ca au stat la hotelul londonez unde fostul spion rus a fost otravit, relateaza agentiile internationale de presa.

Potrivit unei surse guvernamentale, urmele de contaminare gasite intr-o camera a hotelului Millenium din centrul Londrei erau atat de puternice incat sugereaza prezenta efectiva a sursei acolo si nu o sursa secundara, precum prezenta lui Litvinenko.

Politia britania nu poate explica cu certitudine cum s-a raspandit substanta. Odata ingerat, poloniul este eliminat din organism prin urina si transpiratie, de exemplu, si astfel pot fi contaminate si alte persoane care pot transmite substanta mai departe.

In plus, un avion al companiei Finnair a fost retinut timp de cateva ore la sol in capitala Rusiei, dupa ce s-au descoperit urme de substante radioactive la bordul sau.

Sotia fostului spion rus, contaminata si ea

Autoritatile britanice au anuntat, sambata, ca ca un membru al familiei Litvinenko a fost contaminat cu substanta radioactiva, intr-o cantitate destul de importanta pentru a-i provoca "o boala de scurta durata". Membrii institutiei nu au vrut insa sa dezvaluie identitatea persoanei.

Potrivit Sky News, urme de poloniu au fost gasite pe hainele sotiei lui Litvinenko, Marina, dar inca nu s-a stabilit ce cantitate de substanta se afla si in organismul acesteia.

Rusia neaga orice implicare in acest caz

Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a declarat sambata ca serviciile speciale ruse nu aveau nici un motiv sa-l ucida pe fostul agent rus Aleksandr Litvinenko si a reafirmat disponibilitatea Rusiei de a participa la ancheta in curs, relateaza AFP.

"Nu pot intelege motivele speculatiilor vehiculate de presa occidentala, potrivit carora KGB sau FSB s-ar putea afla in spatele asasinatului", a declarat Ivanov intr-un interviu televizat, citat de Interfax.

"Trebuie sa fie desfasurata o ancheta serioasa si obiectiva. Sunt sigur ca asa se va intampla si Rusia este gata sa furnizeze orice fel de asistenta", a adaugat Ivanov.

Ziarul britanic Daily Telegraph a publicat in editia de sambata, fragmente dintr-un document prezentat drept un raport pe care Scaramella i l-ar fi dat lui Aleksandr Litvinenko la 1 noiembrie, la Londra. Documentul acuza serviciile secrete ruse ca intentionau sa ucida mai multe persoane considerate incomode pentru interesele ruse.

Autorul acestui document, Evgheni Limarev, un expert care traieste in Rusia si al carui tata a fost in KGB in anii '70, dezminte insa ca ar fi furnizat asemenea informatii.

"I-am explicat lui Mario Scaramella ca la Kremlin nu au loc reuniuni unde se decide ca serviciilor secrete sa li se dea misiunea de a-i elimina pe dusmanii presedintelui Putin”, a declarat Limarev.

Documentul atribuit de The Daily Telegraph lui Limarev afirma ca "ofiterii de informatii vorbesc din ce in ce mai mult despre necesitatea de a folosi forta impotriva lui Paolo Guzzanti si Mario Scaramella, precum si impotriva lui Berezovski si Litvinenko".

Documentul ar fi acuzat, de asemenea, ca acesti ofiteri sunt la originea asasinarii jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, in luna octombrie, la Moscova.

Politia britanica va avea nevoie de colaborarea Moscovei

Litvinenko s-a mai intalnit in ziua in care s-a imbolnavit cu doi rusi care au calatorit pe ruta Moscova-Londra, intre care un alt fost ofiter KGB, Andrei Lugovoi, transmite BBC News.

Lugovoi spune ca era partener de afaceri cu Litvinenko, la fel ca si celalalt rus, pe nume Dmitri Kovtun.

Conform politiei britanice, exista ipoteza ca poloniul a fost adus la Londra intr-o cursa a companiei British Airways, la 25 octombrie, o saptamana inaintea imbonavirii lui Litvinenko.

Un alt element nou al investigatiei este posibilitatea de a fi identificata sursa unde a fost produs poloniul 210, o substanta care se gaseste in natura doar in concentratii mici, insa este produsa in mod artificial in reactori nucleari, in diferite scopuri.

O ancheta a fost declansata pentru a afla unde a fost produs poloniul pornind de la urmele de impuritati continute.