Electoratul din Venezuela a votat, duminica, viitorul sef al tarii, dintre actualul presedinte de stanga, Hugo Chavez si guvernatorul statului Zulia, Manuel Rosales, relateaza agentiile internationale de presa. Inaintea inchiderii urnelor, Chavez avea un avans de 20 de procente inainte lui Rosales. Exit pollurile il dadeau pe Chavez reales pentru urmatorii sase ani.

Peste 16 milioane de venezueleni sunt asteptati la urne pentru a-si alege presedintele. In timp ce liderul populist de la Caracas promite sa duca mai departe reformele si sa imbunatateasca nivelul de trai, Rosales, care este preferat de Washington, se prezinta ca o alternativa fata de ceea ce el numeste "un regim tot mai autoritar".

Intr-un ultim discurs inaintea alegerilor, candidatul nationalist - populist, Hugo Chavez, a anuntat ca a deconspirat un complot de asasinare a lui Rosales, o tentativa de a arunca tara in haos. Manuel Rosales a respins, insa, afirmatiile.

Sondajele electorale il arata favorit pe Chavez, cu 59% din preferintele electoratului, in timp ce numai 27% ar vota pentru Rosales, iar 13% sunt indecisi. Rosales a declarat ca opozitia nu va accepta o fraudare a scrutinului.

Suporterii lui Chavez isi doresc ca acesta sa obtina 10 milioane de voturi din totalul de 16 milioane de alegatori.Chavez a anuntat ca a doua zi dupa victorie va infiinta o comisie speciala ca sa reformeze Constitutia, conform cu idealurile revolutiei initiate de el.

In schimb, Manuel Rosales a afirmat ca alegerile prezidentiale sunt intre democrati, reprezentati de el si sustinatorii sistemul de tip cubanez, reprezentati de Chavez.Ambii candidati si-au consolidat campania electorala prin ajutorarea saracilor si declaratii in favoarea starpirii coruptiei.

Politica populista a presedintelui Chavez

Fost ofiter la Parasutisti, Hugo Chavez a fost ales presedinte pentru prima oara in 1998. Admirator fara rezerve al lui Fidel Castro, el a folosit fondurile provenite din exploatarea rezervelor de petrol ale tarii pentru a finanta ridicarea scolilor si construirea drumurilor.

Chavez este un caz exemplar care traverseaza toate etapele evolutiei spre dictatura. Si-a inceput cariera ca un om profund ingrijorat pentru starea sociala a natiunii sale, drept pentru care a nationalizat industria petroliera si a adus experti din Cuba pentru a reforma din temelii sistemul sanitar si de educatie.

Venezuela este un exportator major de petrol si scumpirea pretului titeiului in ultimii ani l-a ajutat pe Chavez in redistribuirea veniturilor catre saraci.

In 2006 alte tari latino-americane au ales presedinti cu un discurs nationalist-populist, cu accente anti-americane: Evo Morales in Bolivia, Daniel Ortega in Nicaragua si Rafael Correa in Ecuador, toti avand relatii bune cu Hugo Chavez si cu liderul comunist al Cubei, Fidel Castro.