Federal Reserve (Banca Centrala a Statelor Unite) lanseaza din toate pozitiile mesajul ca riscul cel mai mare pentru economie este dat de inflatie si nu de cresterea economica. Insa atat dolarul cat si pietele de capital par sa nu tina cont deloc de aceast mesaj. Sa fi intrat oare FED-ul intr-o criza de credibilitate?

Atat dolarul cat si pietele de capital internationale au inchis saptamana pe minus. Dolarul a inregistrat cel mai mic nivel fata de Euro din luna Martie 2005 (la 1,3335) iar fata de lira sterlina a atins minimul din ultimii 14 ani la 1,9800. Indicii pietelor de capital au scazut peste 2% in Europa, in timp ce in Statele Unite scaderea cea mai mare a inregistrat-o Nasdaq100 (-2,2%).

S&P500 si Dow Jones (ajutati fiind de companiile petroliere) au scazut numai 0,3%, respectiv 0,7%.

La prima vedere, parca investitorii au dreptate cumva: zilele trecute au fost publicati doi indicatori cu referire la sectorul manufacturier care au aratat ca sectorul este in declin. Chicago PMI a scazut la 49,9 fata de 53,5 valoarea din luna precedenta, iar indicele ISM (tot manufacturier, dar la nivel national) a scazut la 49,5 fata de 51,2.

Nu am dat aceste cifre degeaba: in piata exista o terorie cum ca daca acesti indici inregistreaza o valoare sub 50 inseamna contractie economica. Pesimistii deja afirma ca suntem in stadiul incipient al unei recesiuni care isi va “arata coltii” in 2007 si se va intinde poate si in 2008.

Acesti pesimisti uita insa sa ia in considerare intreaga paleta a datelor macroeconomice recente. Produsul intern brut pentru cel de-al treilea trimestru a fost revizuit pozitiv la 2,2% fata de 1,6%, iar rata somajului aferenta lunii Octombrie se afla la o valoare extrem de mica: 4,4%, in scadere de la 4,6% luna precedenta.

OK veti spune. Acestea sunt date mai vechi, datele noi nu sugereaza ca economia merge bine. Si ce daca? vine raspunsul.

Companiile de ce ar face angajari daca presimt ca activitatea “scartaie”? Mai mult: de ce indicii de incredere a consumatorului publicati recent, chiar daca au scazut intrucatva (fenomen normal data fiind slabirea sectorului imobiliar) totusi nu au inregistrat o tranta? Si discutia poate continua la nesfarsit...

Ideea este ca insusi FED-ul a prognozat inca de pe acum un an faptul ca economia americana va avea o rata de crestere mai mica. Si ca acest fapt va fi simtit cel mai mult pe final de an 2006. Acum, cand datele statistice vin si confirma acest aspect, pietele financiare dau impresia ca abia s-au trezit la realitate.

Brusc, actiunile au inceput sa scada iar dolarul trebuie cautat “cu lupa” prin piata Forex. Ciudat, nu?

De ce sa fie o surpriza faptul ca economia americana intra intr-o faza de consolidare? Nu tocmai din aceasta cauza FED-ul a facut in August prima pauza in seria ridicarilor de dobanda dupa mai bine de 2 ani? Previzionand slabirea economica, a decis sa nu traga in continuare “frana de mana” prin scumpirea creditului.

Ce dovada mai clara este necesara pentru a demonstra ca, in afara de inflatie, FED-ul este extrem de grijuliu si in ceea ce priveste cresterea economica?

Sa vedem si ce zice FED-ul, pentru ca aici apare surpriza: nici unul dintre oficiali (inclusiv Ben Bernanke) nu par ingrijorati de slabirea economiei! Ba mai mult: desi indicii de inflatie (Consumer Price Index, Producer Price Index, samd) au inregistrat scaderi, totusi FED-ul este inca ingrijorat de inflatie! Cu alte cuvinte, riscul potential dat de inflatie este mai mare decat cel dat de scaderea cresterii economice.

Sa rezumam: FED-ul nu vede o problema in ceea ce priveste cresterea economica, dar pune in acelasi timp inflatia in topul riscurilor, care in nici un caz nu induce ideea ca FED-ul ar avea intentia sa reduca dobanda la dolar. Aici apare discrepanta majora dintre ceea ce rezulta din trend-ul pietelor financiare si semnalele trase de FED.

Personal, tind sa dau crezare FED-ului. Din intreaga sa activitate nu a rezultat nimic pana acum care sa indice ideea ca a gresit. Nici atunci cand inca la carma se afla Allan Greenspan, criticat de multe ori pentru “curajul nebunesc” de a reduce acum cativa ani dobanda la 1% (cea mai scazuta rata din ultimii 50 de ani), nici cand a purces la cresterea ei graduala. Si nici in ultimul an, adica de cand FED-ul este sub bagheta lui Ben Bernanke.

Sa ne aducem putin aminte de perioada Mai-Iunie, cand pietele financiare s-au zguduit de teama ca FED-ul va exagera cu ridicarea dobanzii. Insa, dupa scurta perioada de scadere, pietele si-au revenit. De ce ? Datele macroeconomice au sustinut ideea ca FED-ul trebuia sa duca dobanda la 5,25%.

Apoi, din August si pana in prezent, FED-ul a dat din nou dovada de intelepciune pastrand dobanda constanta, fapt ce a avut atunci o contributie pozitiva atat asupra dolarului, cat si a pietelor de capital.

Toate acestea se constituie intr-o suma de argumente care dovedesc faptul ca FED-ul “stie ce face”. Modelele de prognoza de care dispune ii dau avantajul de a vedea cu mult timp inainte situatia economica. Daca e sa dau un exemplu, e ca si cum mergand cu masina pe timp de noapte vezi ceea ce se intampla in fata luminii farurilor folosind un dispozitiv cu raze infrarosii.

Parerea mea este ca, aflati sub influente temporare, investitorii nu doresc sa ia in considerare mesajele FED-ului. Care spun ca nu trebuie sa ne temem de cresterea economica, ci de inflatie. Si este posibil ca FED-ul sa aibe din nou dreptate. Primul aspect: pretul petrolului a crescut in aceasta saptamana 7,39% la 63,62 dolari pe baril.

O depasire a valorii de 65 de dolari pe baril ar putea activa din nou temerile asupra cresterii costului cu energia. A doua idee: o rata a somajului mica va putea conduce la cresteri in ceea ce priveste costurile cu forta de munca. In cazul in care companiile vor putea compensa acest aspect printr-o crestere a productivitatii, va fi bine. Daca nu, pericolul inflatiei va plana din nou asupra economiei americane.

Rezumand, perceptia prezenta in pietele financiare ca FED-ul va fi fortat sa reduca dobanda ca urmare a slabirii economiei pare, cel putin pentru moment, hazardata. Iar faptul ca FED-ul, in viziunea pietelor financiare, ar putea parea “departe” de realitatile macroeconomice este iarasi o pura speculatie.

Nu va dura mult timp pana cand caracterul speculativ din piete (simtit atat de puternic in ultima perioada) va ceda locul unei abordari mai realiste.

Desi pare acum ca FED-ul este intr-o criza de credibiliate, pe termen mediu cu siguranta ca acest aspect se va rezolva.

Raspunsul la intrebarea din titlu este: “Nu”.