Dan Voiculescu si-a scos partidul de la guvernare tocmai cand tot mai multe fire duceau la ministrul Economiei

Propunerile de arestare preventiva din dosarul privatizarilor au obligat procurorii sa prezinte magistratilor cel putin o parte dintre probele importante din acest dosar.

Astfel, potrivit filajelor si interceptarilor realizate de catre Serviciul Roman de Informatii (SRI), s-a stabilit ca, pe data de 20 iunie 2005, Stamen Stantchev s-a intalnit la sediul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) cu ministrul Codrut Seres.

In timpul acestei intrevederi, Stantchev a purtat o discutie telefonica cu Ciprian Paltineanu, vicepresedinte la Credit Suisse First Boston, caruia i-a spus: "Sunt cu domnul ministru si intreaba unde este oferta pentru Hidroelectrica". Dupa intalnirea cu Seres, Stantchev l-a sunat din nou pe Paltineanu, confirmandu-i rezultatul favorabil al discutiei.

In acest context, Ciprian Paltineanu i-a raspuns: "O voi trimite intr-o ora (oferta pentru Hidroelectrica - n.r.). De asemenea, vom pune o clauza de imputernicire in contract. Una pe care doar sa o semneze. Semnatura ne confera imputernicirea de a incepe intreaga procedura. Nu avem nevoie de alte informatii... De asemenea, intr-o ora vei primi intrebarile pentru Nuclearelectrica. Am vorbit cu oamenii lui Vadim".

Vadim Benyatov era, conform procurorilor, implicat la momentul respectiv - in urma solicitarii reprezentantilor grupului rusesc Marco, ce controleaza industria autohtona de aluminiu - in identificarea unei posibilitati ca Credit Suisse First Boston sa-si coroboreze demersurile cu partea rusa pentru determinarea autoritatilor romane sa aprobe incheierea unui contract pe termen lung de furnizare a

energiei electrice, in conditii neconcurentiale, catre SC Alro Slatina, de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Potrivit anchetatorilor, reteaua condusa de bulgarul Stantchev a incercat, fara succes, sa-l coopteze si pe vicepremierul PD Gheorghe Seculici, la care s-ar fi incercat o interventie prin intermediul sefului sau de cabinet, dar si al altor inalti functionari.

Scopul era obtinerea unei sustineri in Guvern, astfel incat ordonanta lui Codrut Seres sa fie aprobata asa cum stabilise grupul de interese al lui Stantchev si cel al lui Liviu Luca, liderul salariatilor Petrom.

Concret, cele opt la suta din actiunile Petrom destinate angajatilor urmau sa fie vandute prin PAS, pe banii ce ar fi trebuit sa vina de la o banca din strainatate, si nu fiecarui salariat in parte. Fostul vicepremier nu a fost de acord sa semneze, ba mai mult, a denuntat existenta unor presiuni pentru aprobarea unor ordonante din domeniul energetic.

Integral in Gandul