Analistii financiari estimeaza ca leul s-ar putea mentine la o cotatie de 3,45 lei / euro, pana la sfarsitul anului. Ultima cotatie, inregistrata joi, a fost de 3,4344 lei / euro, in apreciere semnificativa fata de inceputul anului, cand era de circa 3,6445 lei / euro.

"Calculele mele arata ca, la finele acestui an, cursul va fi undeva in jurul a 3,45 lei pentru un euro", spune Florian Libocor, analist al BRD. El apreciaza ca acest curs e motivat de intrarile de valuta la care asistam, o parte fiind fonduri speculative, iar alta, investitii reale in economie. "Pe de alta parte, moneda romaneasca nu se mai misca singura, ci in tandem cu monedele din zona.

Uitati-va la tendinta forintului unguresc, a zlotului polonez sau la cea a coroanei cehe si veti vedea si tendinta pe care o va capata leul", explica Libocor. El mai spune ca valoarea de 3,45 lei/euro s-ar putea chiar mentine pana dupa primul trimestru al anului viitor.

Alti analisti spun ca leul ar putea incheia anul la un curs usor peste 3,5 unitati pentru un euro.

"Avem o presiune din partea balantei comerciale aflate in deficit puternic, iar acest lucru, tinand cont si de politica BNR, care nu lucreaza in favoarea cresterii cursului, ar putea duce leul pana la un curs de 3,5 lei / euro sau chiar mai mult", e de parere Florin Citu, economistul sef al ING Bank.

La randul sau, seful Raiffeisen Asset Management, Mihai Ion, a afirmat recent ca moneda europeana ar putea ajunge la finele acestui an la 3,6 lei, iar anul viitor am putea asista la o depreciere pana in jurul valorii de 3,5 - 3,55 lei.

De altfel, in cadrul unui seminar desfasurat chiar pe tema dobanzilor si a cursului, niciunul dintre analistii economici si financiari prezenti nu "vedeau" un curs sub 3,3 lei / euro.

Integral in Gandul