O colega din presa face un promo emisiunii de Ziua Nationala, spunand ca este ultima petrecuta in libertate. Ziarele „Adevarul“ si „Evenimentul zilei“ isi disputa intaietatea unui interviu despre petrol, Petrom, Riga si energie, acordat, in duplicat, de Traian Basescu.

Mihaela Radulescu si Andreea Marin jura ca n-au calcat in cladirea in care un ziar afirma ca s-au paruit, iar prima tine lectii de moralitate a presei proaspatului patron media Dinu Patriciu, sa vada si el ca afacerile cu presa pot fi mai explozive decat cele cu petrol, cand sunt la mijloc doua dive.

Sarbatoarea noastra nationala - ultima in singuratate, as spune eu - a fost un tablou perfect al economiei noastre politice.

Atat avem, atat adunam! Basescu solemn, soptind cu Vacaroiu subtire, in timpul depunerii coroanelor de flori, Bogdan Olteanu lipsa, ministri gravi si grabiti sa ajunga „in teritoriu“, un tren business catre Alba Iulia, pus la dispozitie partidelor politice de ministrul responsabil cu caile ferate, Radu Berceanu, de care au profitat doar peremistii, Protevistii imbracati in cardinali,

lalaind si dantuind un fel de aliluia in varianta mioritica, Antena 1, cu Mihaela si ofurile despre care aminteam, reporteri infrigurati ai televiziunilor de stiri, „flancati“ pe la posturile-cheie: Arcul de Triumf, Alba Iulia, Parcul Carol cu ostasul sau necunoscut.

In tot acest timp, filele dosarelor secrete ale contractelor de privatizare din sectoarele petrol, gaze naturale si energie, publicate pe site-ul Ministerului Economiei, in urma acordului partenerilor implicati in acestea, falfaie jalnic, fara vizitatori, fara blog-uri, fara forumisti revoltati, fara trimiteri incendiare, pe scurt, mult mai putin interesante decat orice link al site-ului vreunei vedete certate cu un paparazzi prins la furat de imagine.

Politicienii romani sunt ca si poporul: apatici, dezinteresati de adevaratele motive pentru care ar trebui sa serbam Ziua Nationala, multumiti de chiulul cu acest prilej, si mai multumiti de circulatia restransa datorita bugetarilor care au primit in dar o zi libera, sporindu-le weekendul care s-a anuntat unul frumos.

Singurii romani care nu s-au insufletit de sentimentele calde de la transmisiile cu depunerile de coroane ori de la tuica si carnatii dati de primarii de sectoare sunt Mihai Donciu si Dorinel Mucea - acuzati de tradare prin transmiterea de secrete ale privatizarilor.

Pe langa ei, si prietenii ministrilor romani - Vadim Benyatov Don si Stamen Stanchev, acuzati de spionaj. Pentru 20 de zile, ei vor avea vreme sa treaca in revista si istoria noastra nationala, dar si istoricul convorbirilor telefonice care ii incrimineaza si dau apa la moara procurorilor care i-au infundat.

Baietii destepti le vor aduce portocale si poale-n brau dupa gratii, daca li se va prelungi sederea la racoare, dar numai cei care au contracte pana prin 2013-2014. Cat despre ministri, unii isi arata acum vitejia, renuntand, in plin scandal „Mata Hari“, la consultantii pentru privatizarea totala a Romtelecom: ma refer aici la Zsolt Nagy.

Macar Mata Hari avea gratie, ritm, sclipire. Nepotii ei de pe plaiurile noastre nu au nimic din toate acestea si nici macar nu e sigur ca se va gasi vreun pluton sa-i execute. Sunt, in general, prea tristi!