Dupa ani de dezbateri despre cum ar putea optimiza etica mass media, jurnalistii din Croatia au decis, recent, sa infiinteze un Consiliu al Presei. Numai ca initiativa este inca privita cu retinere, jurnalistii evitind o "tutela" care - teoretic - sa le afecteze libertatea de expresie.

Sustinatorii Consiliului spun insa ca un astfel de organism este necesar pentru impunerea standardelor etice si pentru a se putea presiunilor patronilor, proveniti cei mai multi din mediul de afaceri.

In ciuda aprobarii obtinute pe data de 17 noiembrie din partea Adunarii Generale din cadrul Asociatiei Jurnalistilor Croati (HND) pentru infiintarea unui Consiliu al Presei, exista inca scepticism in privinta acestui nou organism. Multi jurnalisti par sa se opuna semnarii oricarui cod care ar putea interfera cu munca lor sau cu libertatea de expresie.

Sunt insa si voci contrare. "Un Consiliu al Presei eficace va proteja reporterii de influenta diferitelor interese politice si economice.

Desigur, ingrijorarile jurnalistilor de a fi pusi sub o conducere reflecta anii de experienta amara din timpul anilor '90", spune Stjepan Malovic, profesor jurnalism la Universitatea din Dubrovnik si director al Centrului International pentru Educatia Jurnalistilor (ICEJ).

Cu doar cateva zile in urma, multimi de manifestanti s-au adunat in Piata Ban Jelacic din centrul Zagrebului pentru a marca zece ani de la protestele impotriva incercarilor de a reduce la tacere Radio 101, una dintre vocile independente ale anilor '90

Initiata de Consiliul Media al Comitetului croat Helsinki si sprijinit de Fundatia Konrad Adenauer, decizia de a restabili un Consiliul al Presei croat a fost oficial adoptata pe data de 29 Octombrie, dar nu a fost recunoscuta pina acum de cele mai importante asociatii de jurnalisti.

Implicarea celor mai importanti jurnalisti a fost incercata de-a lungul timpului si au fost facute toate eforturile posibile pentru a se explica publicului toate caile posibile prin care s-ar putea imbunatatii standardele in jurnalism.

Chiar daca participarea la Adunarea Generala a Asociatiei Jurnalistilor Croati (HND) nu a fost tratata cu prea multa atentie, initiativa ar putea avea o mare influenta asupra viitorului media si a jurnalistilor din Croatia.

De ce o decizie atat de importanta a fost tratata cu atat e putina atentie? Jurnalistii nu inteleg despre ce este vorba sau le este teama ca-si pot piarde libertatea de a se exprima liber. Probabil, acestia se intreaba cine se afla in spatele acestui grup dornic de a aduce schimbari in presa croata.

Desi toti se plang de problemele si deficientele din media, majoritatea jurnalistilor se intreaba, abia acum, unde s-a gresit in tentativele de rezolvare a problemelor din mass media.

Cand vine vorba despre protejarea eticii jurnalistilor, Consiliul de Onoare isi face cel mai bine datoria, fiind singura institutie din HND care se implica.

Daca la momentul actual presiunile politice s-au diminuat, ele nu au facut decat loc diferitelor presiuni din mediul de afaceri.

In raportul pe 2006 al organizatiei internationale Freedom House, specializata in monitorizarea libertatii presei in lume, Croatia figureaza, pe buna dreptate, la categoria tarilor unde mass media este "partial libera".UE a facut o evaluare similara in raportul asupra Croatiei din 8 noiembrie.

Nu mai este suficient ca jurnalistii sa critice alti jurnalisti. Publicistii, prin redactorii pe care si-i aleg, sunt de asemenea responsabili pentru standardele reportajelor. Sunt frecvente cazurile in care directorii de presa vor ca jurnalistii sa ignore codurile etice pentru a obtine materialul dorit.

Jurnalistii nu au alta alternativa decat sa se conformeze sau sa isi piarda slujbele. Acest lucru lasa publicului impresia ca jurnalistii nu-si respecta propria deontologie media; dar, de cele mai multe ori, acesta nu este constient de presiunile pe care reporterii le infrunta in redactii.

"Un Consiliu al Presei bazat pe un model comun in toata Europa este cel mai bun mijloc de a remedia aceasta situatie si de a apara libertatea presei.Si aceasta pentru ca reglementeaza standarde etice si profesionale printr-o institutie voluntara, tripartita.

Nimeni nu poate fi fortat sa-i accepte autoritatea. Fiecare asociatie de jurnalisti, companie media sau jurnalist independent se va alatura in mod voluntar Consiliului Presei si va accepta codul etic si regulamentul acestuia", mai spune profesorul de jurnalism Stjepan Malovic, unul dintre sustinatorii acestei decizii.