In Liban, situatia ramane foarte tensionata din cauza conflictului dintre fortele de ordine si opozantii guvernului Siniora. Criza s-a amplificat, luni, dupa ce trupe libaneze s-au desfasurat de dimineata in cartierul Kaskas in urma impuscarii unui protestatar siit. In ultimele patru zile, protestele antiguvernamentale de la Beirut au dus la ranirea grava a altor 12 manifestanti, relateaza AFP.

Sustinatorii gruparii radicale siite Hezbollah demonstreaza de patru zile impotriva guvernului lui Fouad Siniora. Observatorii scenei politice se tem ca aceasta criza poate degenera intr-un nou razboi civil.

Incidentul de duminica seara s-a petrecut intr-un cartier sunnit, unde majoritatea populatiei este de orientare antisiriana. Agresori necunoscuti au deschis focul cu arme automate asupra unor tineri care se intorceau de la manifestatiile din fata sediului guvernului. Cel putin 13 persoane au fost ranite, iar un barbat a decedat ulterior la spital.

In acesta caz s-a demarat o ancheta, iar in prezent mai multe vehicule blindate controleaza accesul in cartierul Kaskas, la limita de sud a capitalei libaneze, la trei km de centrul Beirutului.

Opozitia, formata din gruparile siite Hezbollah, Amal si crestinii pro-sirieni, a anuntat ca, in pofida acestei agresiuni, protestele vor continua pana cand guvernul anti-sirian, condus de premierul Fouad Siniora va demisiona.

Coalitia aflata la putere, alcatuita din sunniti, druzi si crestinii anti-sirieni acuza opozitia ca incearca sa opreasca judecarea suspectilor in cazul asasinarii fostului premier Rafik al-Hariri, de catre un tribunal international.

Secretarul General al Ligii Arabe, Amr Moussa, a venit la Beirut, pentru a incerca sa calmeze spiritele. Aflat la Ierusalim, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ca ii va cere presedintelui sirian, Bashar al-Asad, sa puna capat ingerintelor in afacerile Libanului.