Aproape o treime dintre romani sustin afirmatia ca "suferinta poporului evreu este o pedeapsa de la Dumnezeu", iar "crucificarea lui Isus este un pacat pentru care evreii nu pot fi iertati". Despre romi spun ca sunt lenesi si infractori. Datele au fost prezentate, luni, de Departamentul pentru Relatii Interetnice si au fost colectate de Colegiul de Sociologie "Max Weber".

Cercetarea numita "Climatul interetnic in Romania in pragul integrarii europene", arata ca romanii sunt etnocentrici. Opt romani din zece considera ca cei mai multi rromi incalca legile si 31% au afirmat ca „evreii exagereaza cu persecutiile la care au fost supusi pentru a obtine avantaje”.

Despre rromi

In ceea ce priveste populatia de etnie rroma, in mintea romanilor persista aceleasi stereotipii. Ei considera ca tiganii sunt inapoiati, lenesi si murdari. Populatia cu atitudini si asteptari marcant negative fata de romi s-a restrans, dar a crescut intensitatea sentimentelor negative fata de rromi.

60% sunt in dezacord cu afirmatia „Rromilor nu le trebuie scoala pentru ca oricum nu se folosesc de ea.”

Cu toate acestea, atat in 2003 cat si in 2006, 82% din populatie s-a declarat a fi de acord cu afirmatia conform careia: „Cei mai multi dintre rromi incalca legile”.De asemenea, peste 60% dintre romani sustin: „Daca as fi patron, nu as angaja rromi pentru ca majoritatea sunt lenesi si fura.”

Holocausul, vazut ca pedeapsa de la Dumnezeu

In comparatie cu raportul din 2003, numarul romanilor care cred ca politica si finantele internationale sunt controlate de evrei, a crescut. Astfel, daca in 2003, doar 23% dintre cei intervievati se declarau de acord cu acest lucru, in 2006 procentul a ajuns la 31,5%.

De asemenea, peste o treime din populatie considera ca „suferinta poporului evreu este o pedeapsa de la Dumnezeu". A crescut si numarul celor care sunt de parere ca evreii exagereaza in legatura cu persecutiile la care au fost supusi pentru a obtine avantaje. Trei persoane din zece sutin aceasta ipoteza.

Ungurii sunt harnici si aroganti

Romanii spun despre unguri ca sunt harnici si civilizati, insa privesc in continuare cu ositilitate ideea de convietuire cu etnicii maghiari. Daca in 2002 aproximativ 30% dintre romani se declarau deranjati de utilizarea publica a limbii maghiare acum procentajul lor a crescut la aproximativ 43%.

Studiul a fost realizat in perioada 17 octombrie - 5 noiembrie 2006, pe un esantion reprezentativ de 1.170 de subiecti cu varste peste 18 ani, din toate regiunile Romaniei.