George W. Bush a acceptat cu greu decizia lui John Bolton de a renunta la postul de ambasador la ONU, dupa expirarea mandatului, la sfarsitul saptamanii. Anuntul a fost facut public, luni, de purtatorul de cuvant a Casei Alba, Dana Perino, relateaza agentiile internationale de presa.

''Presedintele a acceptat cu regret decizia ambasadorului american la ONU, John Bolton, de a-si incheia misiunea in cadrul administratiei cand va expira actualul sau mandat'', a declarat Dana Perino.

George W. Bush a fost constrans sa-l numeasca pe Bolton ambasador in august 2005, printr-un decret, in fata reticentelor manifestate de Congres fata de personalitatea acestuia si a manevrelor de obstructionare ale opozitiei democrate.

Numirile prin decret nu sunt valabile insa decat pe perioada legislaturii in curs, iar pentru a-si continua mandatul John Bolton ar fi trebuit confirmat de Senat.

Actualul Congres republican a refuzat sa il confirme in functie pe Bolton, desi acesta a ocupat totusi functia gratie unui artificiu de procedura. Noua majoritate democrata din Congres a anuntat ca se va opune acestei numiri.

Presedintele Bush a solicitat totusi din nou Senatului numirea lui John Bolton, cu intentia evidenta de a obtine confirmarea sa de catre majoritatea republicana in exercitiu.

Detractorii lui John Bolton afirma ca el nu este persoana potrivita pentru a reprezenta Statele Unite ale Americii la Organizatia Natiunilor Unite, reprosandu-i indeosebi criticile formulate impotriva acestei organizatii, dar si un anumit dispret fata de cooperarea internationala.