Nicholas Burns, secretarul de stat adjunct al SUA pentru probleme politice, a acuzat Rusia de blocarea dezvoltarii economice a vecinelor sale, Republica Moldova si Georgia, prin ''presiuni economice si financiare''. Declaratia a fost facuta in cadrul Conferintei anuale a OSCE care se desfasoara la Bruxelles, relateaza AFP.

„Unele tari din OSCE (Organizatia pentru securitate si cooperare in Europa) au recurs la presiuni economice si financiare pentru a-si impune vointa asupra vecinilor lor", a denuntat Burns, facand astfel aluzie la Rusia, fara sa o numeasca insa.

„Doua state membre ale OSCE sufera indeosebi presiuni imense. In Republica Moldova si Georgia, conflictele prelungite si amenintarile externe impedica buna dezvoltare economica si democratica a statelor suverane'', a mai prezizat oficialul american, care a facut totodata apel la Rusia sa-si retraga trupele din cele doua state.

"Atata timp cat aceste tari vor fi divizate din interior si atata timp cat sprijinul regimurilor separatiste va continua din exterior, acestor doua tari le va fi greu sa isi realizeze potentialul", a adaugat Burns

Burns, al treilea om in Departamentul de Stat de la Washington a respins indirect un apel al Rusiei de a reforma Biroul institutiilor democratice si drepturilor omului (BIDDO) din cadrul OSCE, denuntat frecvent de Moscova ca fiind partial.

Acesta a subliniat ca ''SUA se vor opune oricarei tentative de a slabi Biroul OSCE pentru drepturile omului, care trebuie protejat pentru a ramane avocatul nostru cel mai agresiv si cel mai obiectiv pentru alegeri libere si echitabile''.

In Republica Moldova si in Georgia exista regiuni separatiste proruse, Transnistria si respectiv Osetia de Sud si Abhazia. Ca sa-si mentina influenta in segmentul proocidental al CSI, Rusia doreste sa recunoasca regimurile separatiste din Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud.

In replica la cerintele tot mai insistente ale Occidentului ca Rusia sa-si evacueze fortele armate de pe teritoriul Republicii Moldova si Georgiei, ministrul Afacerilor Externe de la Kremlin a declarat ca "republicile autoproclamate din spatiul post-sovietic au dreptul la independenta si autodeterminare".