Luna decembrie coincide cu sezonul cumparaturilor. Cu totii intram in febra shopping-ului in aceasta perioada, alergand dupa tot felul de cadouri. Dorinta de cumparaturi a tuturor se reflecta in cresterea vanzarilor din magazinele mai mari sau mai mici. Psihologii britanici sunt de parere ca shopping-ul are un efect hipnotic asupra persoanei.

Mersul la cumparaturi te face sa te simti mai stapan pe propria viata, considera psihologii specializati in tulburarile compulsive de shopping, consultati de un site de specialitate.

Efectul asupra cumparatorilor este dat de dopamina, o substanta chimica din creier care se emite in momentul in care faci ceva foarte placut, cum ar fi sa mananci o bucata de pizza sau sa faci sex.Sentimentul euforic este mai puternic si atunci cand ai activitati care te expun la lucruri noi, cum ar fi un magazin pe care nu l-ai mai vazut pana atunci, spune dr.

Gregory Berns, profesor asociat de psihiatrie la Scoala de Medicina Emory din SUA. Specialistii ne sfatuiesc ca prima data sa facem shopping "cu ochii", adica sa ne limitam la a privi vitrinele si sa ne intoarcem la magazin cu capul limpede si ceva autocontrol. Intr-adevar, acesti pasi presupun ceva mai mult timp, dar economiile facute merita efortul.

Specialistii mai spun ca e important sa nu transformam shopping-ul intr-o activitate sociala. Daca mergeti in magazine cu trei sau mai multi prieteni, impulsul de a cumpara creste cu 7 la suta.

Integral in Gandul