Iesirea PC de la guvernare n-a avut efectul scontat de Dan Voiculescu, respectiv declansarea unei crize guvernamentale, scrie Cotidianul. Conservatorii nu vor sa plece din guvern, chiar daca acest lucru ar duce la excluderea din PC, scrie EvZ. PNL, PD si Basescu sustin Cabinetul minoritar Tariceanu, scrie Gandul. Planul lui Basescu din octombrie, implinit de Voiculescu in decembrie, scrie Curentul. Daca alegerile anticipate ar putea fi organizate cel mai devreme in primavara anului viitor, guvernul minoritar poate fi o solutie aplicabila si maine, scrie Jurnalul National.

Felix a muscat in gol

de Alina Mihai, Raul Balogh, Mihaela Radu (Cotidianul)

Iesirea PC de la guvernare n-a avut efectul scontat, si anume declansarea unei crize guvernamentale. Alianta s-a regrupat si a inceput sa umple golurile.

Dupa o serie de discutii in cascada, reprezentantii PNL si PD au convenit aseara sa treaca impreuna peste criza provocata de iesirea PC de la guvernare si sa caute solutii pentru a completa majoritatea parlamentara.

Toader, potential ministru

Timp de mai bine de trei ore, conducerea PNL, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu, si cea a PD, condusa de Emil Boc, au avut divergente si au negociat indirjit posturile de ministri din Guvern care s-au eliberat prin plecarea PC si prin retragerea sprijinului politic fostului ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur.

Conform unor surse din PD, participante la intilnirea de aseara de la Palatul Victoria, dintre liderii PNL, PD si UDMR, Mircea Toader va fi noul ministru al Economiei si Comertului, nominalizat de PD. Surse din PNL sustin ca liberalii ar fi obtinut postul de vicepremier lasat vacant de conservatorul Bogdan Pascu, dar fara sa se fi avansat numele succesorului.

Cotidianul

Conservatorii nu vor sa plece din guvern

de Mihaela Dinca (EvZ)

Sustinuti de partid in functii cu greutate, membrii PC din interiorul guvernului nu vor sa renunte la posturi.

Asta, chiar daca acest lucru ar duce la excluderea din formatiunea politica.

Cei care au inteles ca au de ales intre aceste doua posibilitati si-au prezentat deja demisia din partidul condus de Dan Voiculescu.

Livia Sima, vicepresedintele Agentiei Nationale pentru Turism, Catalin Sandu, vicepresedintele AVAS, Ioana Nedelcu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, ne-au declarat ieri ca prefera sa-si pastreze functiile din guvern, motiv pentru care si-au dat demisia din PC.

Lor li se adauga si Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei pentru IMM-uri, demisionar in cursul zilei de duminica.

Alti trei conservatori nu s-au hotarat inca ce vor face, dar nu par dispusi sa renunte la fotoliile de membri ai guvernului.

Evenimentul Zilei

Planul lui Basescu din octombrie, implinit de Voiculescu in decembrie

preluare Curentul

"Guvern minoritar in continuare. Ar fi o eroare daca se mentine guvernul la aceste dimensiuni.

Deci, eu as spune varianta posibila, guvern minoritar restructurat, ceea ce inseamna un guvern adus la dimensiunile normale ale unui guvern european, 14-15 portofolii (...) Este posibil ca insusi premierul sa constate ca urmeaza un alt drum greu si este in practica democratica desemnarea unui nou premier, care sa formeze un nou guvern. Este posibil, dar asta tine de premier si nu de mine.

Eu pot doar sa sugerez care ar fi solutia cea mai buna pentru tara". Acesta era planul lui Traian Basescu exprimat nu mai departe de luna octombrie a acestui an, intr-un interviu televizat, chiar de catre presedintele tarii. Coincidenta sau nu, liderul PC, Dan Voiculescu, a indeplinit, prin iesirea de la guvernare, planul sefului statului la nici doua luni dupa ce el a fost expus public.

Curentul