Casa Nationala de Pensii se confrunta in ultima vreme cu tot mai multe cazuri de fraudare a sistemului national de pensii de stat, descoperite pana acum in judetele Dambovita, Bacau si Constanta. Organizati in grupuri de tip infractional, salariati cu functii de conducere din diverse case de pensii judetene au inlesnit, cu buna stiinta, acordarea de pensii ilegale.

Cazul descoperit de "Romania libera" in judetul Dambovita reflecta tocmai un astfel de sistem mafiot in care au actionat grupuri de criminalitate organizata, potrivit definitiilor legale. Mai multi contribuabili au obtinut ilegal pensionarea pentru limita de varsta folosindu-se de documente care atestau in mod fals ca se incadrau in grupa I de munca.

Potrivit documentelor din dosarele de la Casa de Pensii, contribuabilii ar fi lucrat mai toata viata in conditii grele de munca, la turnatorie sau chiar in subteran. In realitate, cei care se dadeau adevarati turnatori erau... ziaristi, domeniu in care lucrasera atat inainte, cat si dupa 1989.

Cetatenii in cauza nu puteau sa fraudeze sistemul fara complicitatea functionarilor, chiar a conducerii Casei de Pensii locale. Mai precis, dosarul de pensionare nu putea fi intocmit deoarece actele nu erau nici legale, nici complete, ba unele nici macar... completate.

Dosarul a fost avizat de Nicolae Toma, directorul de atunci al Casei de Pensii, care a pus rezolutia de pensionare cu limita de varsta, decizia de pensionare fiind semnata de Lacramioara Manea, fiica directorului si sefa a serviciului de stabilire pensii.

Dosare de pensionare fantoma

Pentru pensionarile ilegale de la data de 1 noiembrie 2000, mai multe persoane s-au folosit de adeverinte care nu indeplinesc sub nicio forma conditiile legii. Adeverintele erau menite sa demonstreze ca cei in cauza si-ar fi desfasurat activitatea in grupa I de munca si au dreptul la reducerea varstei de pensionare.

In adeverinte se mentiona ca respectivii, cu totii ziaristi, se incadrau in prevederile pct. 25 din Anexa nr. 1 din Ordinul nr. 50 din 5 martie 1990: "Activitatea din turnatoriile de fonta, otel sau neferoase cu productie industriala continua, in care se executa si operatiile de dezbatere sau de curatare a pieselor in hala de turnare".

Adeverintele de la dosarul de pensionare sunt mai mult decat dubioase - unui om de rand nu i s-ar

fi acceptat niciodata asemenea inscrisuri! Incomplete, date de identificare care lipsesc, lipsa semnaturilor si temeiuri legale eronate Ð iata caracteristicile hartiilor acceptate cu ochii inchisi de gruparea din Casa de Pensii.

Alte acte doveditoare ale incadrarii in grupa I de munca nu mai sunt, in afara de niste declaratii de notorietate date intre ei, beneficiarii, cum ca fiecare are cunostinta unul de celalalt ca au lucrat in cele mai grele conditii. In schimb, niciuna dintre prevederile legale privind grupa I de munca nu este respectata.

Promovat la "munca in subteran"

Gheorghe Safta, nascut la data de 26 septembrie 1943, este pensionat de catre Casa Judeteana de Pensii Dambovita, incepand cu data de 01.11.2000, chiar daca indeplinea conditiile de pensionare abia incepand cu luna iulie 2006, la varsta de 62 de ani si 10 luni.

Transferat in 1968 din campul muncii in redactia ziarului "Dambovita", Gheorghe Safta figureaza ca a lucrat 28 de ani 3 luni si 2 zile in grupa I de munca (turnatorie). Adeverinta care-l incadreaza in grupa I de munca este doar stampilata, nefiind semnata de vreun director, iar registrele de evidenta a documentelor au disparut anterior privatizarii ziarului, spune actuala conducere.

Mai mult decat atat, in 2004, cu ocazia recalcularii, lui Safta i-a fost schimbata incadrarea la "munca in subteran".

Integral in Romania Libera