"Ziua" si Ion Cristoiu "lustruiesc" imaginea unui samsar de tehnica militara.

Fostul consilier prezidential Marius Opran incearca sa-si spele imaginea publica in ziarul condus de prietenul lui Sorin Rosca Stanescu. Demersul sau s-a materializat intr-un soi de interviu aparut ieri in cotidianul "Ziua".

In articol, Marius Opran raspunde unor intrebari puse "la fileu" de un angajat al lui Rosca Stanescu, caznindu-se astfel sa replice unei anchete jur-nalistice publicate in serial de "Evenimentul zilei".

Purtand numele generic "Drumul armelor", investigatia EVZ a inceput printr-o actiune de tip incognito in orasul elvetian Z?rich. Acolo, reporterii EVZ au negociat un transport de pusti Kalasnikov romanesti inspre Coasta de Fildes, cu romano-elvetianul Nicolae Dan Ionescu, administratorul unei firme din Tara Cantoanelor, patronata de Marius Opran. Prin respectiva societate urma sa se deruleze afacerea.

"Draga Sorin, help!"

Primul episod din "Drumul armelor" a fost publicat in editia EVZ de marti, 28 noiembrie. In acea zi, generalul STS (r) Marius Opran a trimis un drept la replica difuz pe adresa de e-mail a lui Razvan Ionescu, redactorul-sef al EVZ. La scurt timp, acelasi Opran ii adreseaza lui Razvan Ionescu un alt apel virtual, cerand ca EVZ sa nu mai publice fotografii culese de pe site-ul sau personal.

Dupa cateva minute, redactorul-sef al EVZ primeste pe e-mail al treilea mesaj de la Marius Opran care, de data aceasta... gresise adresa. Scris cu litere rosii, de-o schioapa, al treilea mesaj al lui Opran ii este destinat unui oarecare Sorin. EVZ il reda integral:

"Draga Sorin, HELP! 1. Interviu in Ziua. 2. Realitatea sau Antena 3 - maine-seara. 3. Cine a platit EVZ? Banuiesc doar... Este o mare porcarie. Dar o sa-ti explic de ce au "tras". Sunt la Bruxelles si ma intorc maine la pranz".

Ziarul condus de Sorin Rosca Stanescu a publicat ieri, 4 decembrie, un interviu supraintitulat "(...) Marius Opran raspunde acuzatiilor lansate de "Evenimentul zilei"". Opran si Sorin Rosca Stanescu sunt buni prieteni, relatie recunoscuta de primul.

Pe site-ul personal al lui Opran, www.marius-opran.net, la sectiunea "Our Friends - Let’s be together" (Prietenii nostri - Sa fim impreuna - n.r.) sunt postate doua fotografii facute in statiunea de lux Madeira. Intr-una dintre ele, Sorin Rosca Stanescu il priveste "calduros" pe Opran, iar in cealalta, generalul o tine de dupa umeri pe nevasta directorului de la "Ziua".

--------------------------------------------------------------------------------

MINCIUNI DE GENERAL

"A uitat" de bancherul corupt

Urmand un vechi cliseu, Marius Opran se plange in paginile cotidianului "Ziua" ca este victima unor obscure grupuri de interese, desi, in realitate, articolele EVZ sunt produsul unei investigatii jurnalistice independente.

Insa Opran nu nominalizeaza pe nimeni si scapa din vedere ca EVZ i-a publicat propriile declaratii referitoare la activitatea firmei sale din Elvetia.

Unul dintre actionarii minoritari ai acesteia este sotia lui Martin Salvisberg, unul dintre directorii bancii UBS - filiala Biel/Bienne.

Dan Ionescu a povestit reporterilor EVZ deghizati in afaceristi ca Josette Salvisberg a fost adusa in firma lui Opran pentru ca sotul ei, bancherul elvetian, administreaza conturile firmei, fiind astfel interesat sa inchida ochii in fata unui rulaj suspect de bani.

Cum ar fi fost acela obtinut din contrabanda cu arme. Opran a recunoscut pentru EVZ ca Ionescu a bagat-o in societatea sa pe sotia bancherului, justificandu-se ca astfel puteau obtine mai usor credite de la UBS.

Ulterior, in interviul "acordat" ziarului lui Rosca Stanescu, Marius Opran se face ca ploua, sustinand ca l-au deranjat "minciunile referitoare la acel bancher aproape necunoscut mie".

Dupa ce s-a lansat in teorii de politica externa, privind relatiile romano-elvetiene amenintate de dezvaluirile EVZ, Marius Opran a nuantat in interviu: "Cum ar putea fi corupt de mine un om pe care l-am vazut o data in viata mea, acum sapte ani?".

Integral in EvZ