“Sfintu’ Asteapta”, urmatoarea carte din Colectia Cotidianul, este considerat cel mai excentric roman al lui Raymond Queneau, care-si seduce cititorul prin umor si inventivitate, oferindu-i sansa de a petrece citeva clipe, intr-o lume cu totul diferita.

Strainii traiesc in cutii. Cutii asezate unele linga altele alcatuiesc un apartament. Cutii asezate unele peste altele constituie o casa. Sunt practicate orificii ca sa permita accesul locuitorilor, frigului si ploii. Niste placi turnante dintr-o substanta ne-translucida triaza locuitorii unei cutii, cu conditia ca ele insele sa aiba o gaura, numita gaura cheii. Sunt diferite categorii de cutii.

In general, Strainii se casatoresc in cutia in care dorm si invers. Rareori se casatoresc intr-o cutie destinata altei utilizari(...) Unele cutii se umplu mai mult sau mai putin cu apa, acestea sunt baile. (...)Strainii care nu au asa ceva se numesc saracii. Ceilalti se numesc bogatii. Nu se intimpla prea des sa-i vezi pe bogati si saraci locuind in aceeasi gramada de cutii. “

Raymond Queneau va va convinge ca asa arata Urbea Natala, localitate care nu exista decit, poate, intr-o harta personala a autorului.

Queneau, inventatorul de cuvinte “ecsclusive”, se joaca in „Sfintu’ Asteapta“ cu tot ce poate sta la indemina scriitorului: cu limba franceza, cu stilul romanesc, cu personajele si, desigur, cu cititorii sai.(Magdalena Colombet)

“Sfintu’ Asteapta” de Raymond Queneau va apare miercuri, 6 decembrie, impreuna cu ziarul Cotidianul.