Fiica primarului Gheorghe Stefan a facut o jonglerie de 27 de miliarde de lei vechi cu un teren al statului.

Primarul de Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan - zis si "Pinalti" -, are toate sansele sa intre in istoria postdecembrista de mana cu baronii locali ai PSD. Lui Mischie de la Gorj, Oprisan de la Vrancea, Sechelariu de la Bacau sau Mazare de la Constanta, li se alatura, mai nou, baronul portocaliu Gheorghe Stefan.

Dupa ce numele sau a fost asociat recent scandalului afacerilor cu energie - fiind acuzat ca ar fi intervenit pentru firma fiului sau, Green Energy, in vederea obtinerii unui contract cu Complexul energetic Turceni -, Pinalti apare acum ca protector pentru fiica sa, intr-o afacere imobiliara halucinanta.

Fata primarului de Piatra-Neamt a reusit sa dea un supertun intr-o afacere imobiliara cu statul. Acesta a cumparat ieftin un teren situat intr-o zona cu o cota imobiliara excelenta, pe care l-a revandut dupa numai cateva luni cu un profit de 27 de miliarde de lei vechi.

Tranzactia s-a parafat in timp ce o parte din teren era revendicat, iar adevaratul proprietar isi tocea pingelele si nervii pe drumurile dintre primaria condusa de Pinalti, prefectura, tribunal si alte institutii care i-ar fi putut face dreptate.

Pasat timp de 16 ani intre Primaria Piatra-Neamt si firma Transmoldavia - cea care a preluat si apoi a vandut terenul in cauza - fostului proprietar nu i-a ramas decat sa se uite neputincios cum pe pamantul lui - care intre timp a schimbat nu mai putin de patru proprietari - se ridica acum un hipermarket.

Ce inseamna, sa fii fata lu’ tata

Giorgiana Stefan, fiica primarului de Piatra-Neamt, este o figura destul de discreta in oras. Pana nu de mult a condus televiziunea locala controlata de tatal sau, dar a renuntat la aceasta afacere.

Recent insa a dat o lovitura imobiliara de mare maestru. Mai intai, pe 22 iulie 2005 a cumparat un teren de la firma Transmoldavia SA, fosta societate de transport a orasului, privatizata intre timp. Terenul, in suprafata de 4.576 de metri patrati, era exact langa autogara din Piatra-Neamt, intr-o zona imobiliara foarte buna. Pretul tranzactiei a fost de 424.020 lei noi, adica 4,2 miliarde de lei vechi.

Giorgiana Stefan nu a pastrat terenul prea mult timp. Pe 28 februarie 2006, adica la sapte luni dupa ce l-a cumparat, fiica lui Pinalti a vandut terenul societatii Plus Discount Romania pentru suma de 3.128.296 lei noi, adica 31,2 miliarde de lei vechi. Profitul obtinut dintr-un foc a fost de aproape 27 de miliarde de lei vechi, adica aproape 800.000 de euro.

Nici Plus Discount nu a pastrat terenul din zona autogarii. Dupa numai o luna l-a revandut cu 31,7 miliarde de lei vechi societatii Kiz Projects SRL, care va ridica aici un hipermarket.

Tot acest sir de tranzactii, care s-a derulat pe parcursul a mai putin de opt luni, nu pare deloc a fi intamplator. Primul vanzator al terenului, firma Transmoldavia SA, apartine unui anume Hendrik von Regderen, cetatean olandez, care in ultimul an a avut foarte mari batai de cap cu justitia de Romania.

Coincidente moldovenesti

Concret, potrivit informatiilor aparute in presa, olandezul intrase la inceputul anului in atentia politistilor nemteni, fiind acuzat de inselaciune in conventii, utilizarea cu rea-credinta a bunurilor societatii, evaziune fiscala si spalare de bani.

De altfel, aceasta nu era prima problema pe care Von Regderen o avea cu organele judiciare din Piatra-Neamt. Olandezul a mai fost acuzat si in urma cu un an si jumatate ca nu ar fi platit impozitele pe salarii pentru angajatii pe care ii avea, desi le retinuse pe statele de plata.

De cealalta parte a acestui sir de tranzactii se afla doua firme cu capital german. Prima, Plus Discount, face parte dintr-o corporatie care a deschis in Romania pana acum nu mai putin de 28 de magazine. Tot cu capital german este si Kiz Projects, firma care initial a avut sediul la Bucuresti, dupa care s-a mutat la Arad.

Asadar se poate pune intrebarea legitima ce a cautat fata lui Gheorghe Stefan, politician influent in partidul de guvernamant, intr-un sir de tranzactii ce au la un capat un om de afaceri olandez care are probleme cu justitia si la celalalt capat o companie germana ce vrea sa-si extinda afacerile in Piatra-Neamt?

Integral in EvZ