Doi generali de armata cit se poate de vii si nevatamati pot fi admirati, turnati in bronz, pe Monumentul Infanteriei ca mari mutilati de razboi.

Monumentul Infanteriei din Bucuresti - cunoscut si sub denumirea de „Coloana lui Bolborea“, dupa numele artistului - este format dintr-un fel de tub vertical pe al carui perete sint incastrate, urcind in spirala, sculpturi reprezentind un alai de eroi infanteristi, multi dintre ei cu vizibile mutilari fizice: miini, picioare si chiar capete lipsa.

Surse militare ne-au atras atentia ca undeva in treimea de jos a coloanei, daca ne uitam cu atentie, am putea regasi doua chipuri familiare tuturor militarilor din fortele terestre: generalii Mihail Popescu si Vasile Apostol. In viziunea artistului, infanteristului care seamana cu generalul Popescu ii lipseste un picior, iar cel aidoma generalului Apostol are o mina lipsa din umar.

In viata reala insa, cei doi fosti inalti oficiali militari sint intregi si nevatamati.

„Nu sint eu acela“

Monumentul Infanteriei a fost inaugurat in aprilie 2000, in Parcul Kiseleff. La acea vreme, generalul Mihail Popescu era seful Statului Major al Fortelor Terestre, iar generalul Vasile Apostol era loctiitorul sau. Mihail Popescu a devenit ulterior seful Marelui Stat Major, functie pe care a parasit-o in vara anului 2004, pentru a imbratisa o cariera politica. Acum este senator PSD de Vilcea.

Vasile Apostol a ramas loctiitor al sefului Statului Major al Fortelor Terestre pina in decembrie anul trecut, cind a fost trecut in rezerva.

Asemanarea dintre cei doi generali si figurile de pe monument nu este deloc impartasita de generalul in rezerva Mihail Popescu: „Am fost si la inaugurarea monumentului, dar habar n-am de ce spuneti dvs. Nu sint eu acela“. Generalul Vasile Apostol nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Integral in Cotidianul