Opt din zece parlamentari ai Partidului Conservator chestionati de HotNews.ro au declarat ca vor da vot favorabil bugetului pe 2007, chiar daca cele doua conditii puse de liderul partidului nu vor fi acceptate de premierul Calin Popescu Tariceanu. Ei spun ca vor actiona astfel, chiar daca decizia politica luata de conducerea PC va fi una diferita.

Cei opt au facut declaratiile in aceeasi zi in care presedintele PC, Dan Voiculescu, repeta la Bruxelles conditiile puse sefului guvernului si avertiza ca, in cazul in care acestea nu vor fi acceptate, ar putea sa apara “surprize”.

Duminica, liderii PC au declarat ca nu vor vota favorabil bugetul daca Guvernul nu va fi de acord cu punerea in practica a doua initiative ale conservatorilor: reducerea TVA la alimentele de baza de la 19 la 9% si eliminarea impozitarii profitului reinvestit.

O zi mai tarziu, Tariceanu a respins propunerile PC, afirmand ca acestea nu sunt aplicabile in situatia actuala a economiei nationale.

Vor sa voteze “pentru”

Nicolae Popa, deputat

Va spun foarte clar: vom vota bugetul. Chiar daca suntem in opozitie, vom fi o opozitie contructiva si vom vota bugetul. Cele doua conditii pe care le-a pus Consiliul National PC au cazut si vom da aviz favorabil bugetului.

Ioan Tundrea, deputat

Sunt amendamente ale PC pe care le-au votat comisiile de buget-finante si avem datoria sa la sustinem. De asemena, vom sustine tot bugetul pentru ca asa am stabilit initial. Cum amendamentele noastre au fost sustinute de catre Alianta in comisii, vom sustine si noi bugetul. Eu am avut un amendament pe care comisia de buget-finante l-a sustinut ceea ce voi face si eu cu tot bugetul.

Suntem constienti ca tara are nevoie de buget si trebuie sa fim responsabili. Sunt convins ca vor exista discutii in acest sens, iar partidul va lua hotararea corecta.

Tudor Constantin, deputat

Din ceea ce stiu eu din Biroul Politic de azi dimineata, ne vom mentine punctul de vedere si vom vota bugetul cu rectificarile bugetare, dar se asteapta joi si decizia premierului. Personal, dincolo de interventia de partid si indiferent de decizia pe care o va lua partidul, eu voi vota bugetul pe 2007. Multi colegi sunt de acord si vor da vot favorabil.

Corneliu Pascu, senator

In ceea ce ma priveste, am analizat proiectul de buget si sunt de acord cu el pentru ca l-am aprobat si in comisia de la agricultura. Cele doua conditii nu depind de proiectul de buget, ci mai degraba de o rectificare bugetara in 2007 si de o modificare a Codului Fiscal. Prin urmare, dupa ce mi-am pus avizul la comisia de agricultura, voi aviza bugetul pe 2007 si la votul final.

Ilie Stoica, senator

Eu voi vota bugetul pentru ca este o prioritate de interes national. Cred ca si din partea partidului vom primi in final unda verde si se va spune « da, votati bugetul ».

Liviu Almasan, deputat

La numite articole si amendamente vom vota favorabil. Va asigur a bugetul va trece, eu personal voi vota anumite articole si amendamente si la votul final voi da un vot favorabl. Va asigur ca bugetul va trece, fie ca va fi votat integral de conservatori, fie ca va fi votat partial de noi.

Sunt convins ca va trece pentru ca nu ne putem asuma responsabilitatea ca Romania sa intre criza de la 1 inauarie

Gheorghe Constantin, senator

Exista un termen la cele doua conditii cerute de PC care va expira joi. In functie de pozitia Aliantei vom lua o hotarare in acest sens. Opinia mea este ca Romania are nevoie de de acest buget si, in functie de ce se va decide la sedinta partidului, imi voi expune punctul de vedere.

Repet este opinie si nu hotarare, imi voi exprima aceasta opinie in interiorul partidului si, in cazul in care nu se va tine cont de ea, atunci voi lua o hotarare.

Renica Diaconescu, deputat

Azi si maine vom vota favorabil pentru buget. Nu cred ca PC va da un vot negativ bugetului pentru ca am baga Romnia in criza. Avem taxa de integrare de platit pana in martie 2007 si am pune tara in dificultate. Este adevarat ca am conditionat pripit votul pe buget, dar acum ne-am gandit mai bine si am luat in calcul si situatia in care se afla Romania. Nu vom risca .

Vor sa voteze “impotriva”

Petru Calian, deputat

Sunt doua chestiuni diferite votul pe articole si votul final. Vom vota articolele care sunt in conformitate cu legea bugetului si alaturi de Coalitie, vom respinge amendamentele opozitiei care nu sunt plauzibile.

In ceea ce priveste votul final, daca Guvernul nu va fi de acord cu cele doua conditii cerute de Consiliul National PC, noi vom da vot negativ la buget in final. Nu cred insa ca va fi cazul pentru ca deja Guvernul si-a arata disponibiliattea de a discuta cele doua propuneri.

Sabin Cutas, senator

Deocamdata nu s-a luat inca o decizie pentru votul final. Asteptam ca decizia Guvernului in acest sens. de altfel sunt semnale pozitive ca vor accepta aceste conditii. Cele doua proiecte de lege sunt de altfel in favoarea Guvernului atat netaxarea profitului reinvestit cat si micsorarea TVA-ului la alimentele de baza.