Azi, peste cinci sute de mii de romani crestini, pe care ii cheama Nicolae sau Nicoleta, il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae, ocrotitorul copiilor si al calatorilor, ca in ziua de 6 decembrie a fiecarui an.

Persoana istorica a Sfantului Ierarh Nicolae, traitor in primele secole crestine, s-a dizolvat de-a lungul sutelor de ani in traditiile populare, care l-au fixat in mentalul colectiv ca binefacator al copiilor: tuturor celor mici le aduce daruri in dimineata zilei, in incaltamintea pregatita inca de cu seara.

Putina lume stie insa ca popularul Sfant Nicolae are moastele mainii sale drepte asezate in Biserica Sf. Gheorghe Nou din inima Capitalei, inca de pe vremea voievodului Mihai Viteazu, o parte a trupului - la Bari, in sudul Italiei, iar alta mana - in nord-estul Frantei, constituindu-se astfel ca un simbol al unitatii crestinilor din Rasarit si Apus.

Sfantul Ierarh Nicolae, cu moaste in inima Bucurestiului, ar merita - poate - un pelerinaj pe masura popularitatii sale explozive. Tuturor celor pe care ii cheama Nicolae (cu derivatele acestui nume) le spunem "La multi ani!".