La o zi dupa lovitura de stat in urma careia armata a rasturnat de la putere guvernul, in Fiji a fost instituita starea de urgenta. Postul de radio local transmite ca fortele armate au infiintat puncte de control in jurul capitalei Suva. Totodata, a fost desemnat si un premier interimar: Jona Senilagakali ( medic militar, fara experienta politica).

Premierul indepartat de la putere, Laisenia Qarase, a insistat insa ca ramane liderul guvernului legitim fijian. Qarase a fost scos deja din capitala tarii si transportat in satul sau natal, aflat pe o insula mai indepartata a arhipelagului. El a lansat, totusi, un apel in sprijinul unei opozitii pasnice fata de guvernul interimar.

Seful armatei din Fiji, comandorul Frank Bainimarama, l-a demis pe seful politiei, intrucat acesta a refuzat sa respecte ordinele care i s-au dat. In acelasi timp, Bainimarama a avertizat ca orice eventuala revolta va fi inabusita.

Potrivit BBC, secretarul general al Commonwealth, Don McKinnon, a declarat ca actiunile comandantului armatei din Fiji, comandorul Frank Bainimarama, incalca toate principiile organizatiei si ca statul va fi, probabil, suspendat din randul tarilor membre.

Si Marea Britanie a condamnat lovitura de stat din Fiji, anuntand ca va suspenda asistenta militara acordat acestui stat din sudul Pacificului. Premierul Tony Blair a cerut tuturor actorilor politici din Fiji sa respecte democratia