Conservatorii au o faima urata si sunt atat de compromisi incat nu-i mai vrea nimeni. Sunt contagiosi precum SARS si pentru preventie sunt necesare manusile si masca. In aceste conditii, singurul statut la care mai pot aspira este cel de traseist. Si asta doar ca rezultat al dereglarii aritmeticii parlamentare.

Dar chiar si asa, asocierea cu vreun conservator trebuie facuta cu maxima discretie, eventual la adapostul votului cu bile. Drapata in faldurile "stabilitatii" si ale politicii care scuza mijloacele.

In rest, ideea ca angajatii lui Felix vor bate palma cu liberalii si cu Actiunea Populara a lui Constantinescu pentru a concepe partidul antiprezidential ca replica la manevrele lui Basescu si ale platformistilor este falimentara. La fel cum tentativa PC de a metamorfoza tradarea in strategie de crestere in sondaje dovedeste izolarea fantasmagorica a partidului intre copertele dosarului energiei.

Plecarea PC de la guvernare nu este o surpriza mai mare decat infidelitatile sotului aflat la andropauza. Nimic nu se va schimba in comportamentul conservatorilor. In parlament ei votau tot ca si pana acum, adica la comanda lui Voiculescu, in interesul strict al afacerilor acestuia sau ca rezultat al intelegerilor pe picior facute cu parteneri de conjunctura.

Tocmai in asta rezida si pericolul pe care protagonistii acestor zile cauta sa-l minimalizeze. Afirmatii de genul "nu avem un guvern minoritar" sau "acesta va rezista pana in 2008" denota de fapt disperarea. Decizia Aliantei de a face inventarul sustinatorilor din parlament, de a negocia om cu om fiecare lege poate functiona doar pe termen scurt. Cam pana cand trec sarbatorile de iarna.

Cabinetul Tariceanu are sanse mari sa cada la prima motiune de cenzura, iar legile importante pentru programul de guvernare sau impuse de UE se vor afla la mana PSD, a conservatorilor si platformistilor. Ceea ce inseamna ca ori vor fi respinse, ori mutilate, cum s-a intamplat cu Agentia Nationala de Integritate.

Nu numai PNL se afla intr-o situatie care ii roade incet, dar sigur din credibilitate, ci si PD. Dupa cum anticipeaza sociologii, cresterea PD se va opri pe fondul instabilitatii guvernului, al degringoladei legislative si insecuritatii generate de anticipate. In schimb, PSD va incepe sa recupereze. Imediat dupa aderare, cronometrul eroziunii puterii va incepe sa ticaie tot mai repede.

De aceea, declaratiile de pace care vin acum dinspre PNL si PD nu pacalesc. Ele sunt firesti in conditiile in care prioritara era impartirea ministerelor, din care democratii au luat iarasi caimacul, postul de vicepremier fiind unul pur simbolic. Armonia acestor zile ascunde pregatirile de razboi.

PD nu va accepta sa se erodeze la pachet cu PNL, doar pentru ca Tariceanu refuza anticipatele si pune conditii ca o fata batrana la maritis. Nici liberalilor nu le poate conveni sa prelungeasca peste masura existenta unui guvern minoritar, atacat dintr-o parte de platformisti si santajat din cealalta de conservatori si pesedisti.

Oricat s-ar cauta solutii de supravietuire a actualului cabinet, logica politica arata ca majoritatea parlamentara poate fi refacuta fie printr-un alt guvern, fie prin anticipate.