Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy si cel al Economiei, Codrut Seres |
Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a declarat, miercuri, ca presedintele Basescu a decis convocarea comisiei speciale care sa verifice acuzatiile impotriva ministrului demisionar al Economiei, Codrut Seres si a ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy.
Informatia pe scurt
Ei sunt cercetati in prezent de procurorii DIICOT sub aspectul savarsirii de mai multe infractiuni privind siguranta nationala. Numele celor doi demnitari apar in dosarul privatizarilor si in cel al interceptarilor telefonice facute de SRI.
In functie de concluziile comisiei, presedintele va da curs sau va respinge cererea Procurorului General privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Seres si Nagy. La precedenta intrunire a comisiei, presedintele a acceptat recomandarea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu.
"Comisia speciala va prezenta presedintelui Romaniei un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii" - a adaugat Adriana Saftoiu. Ea a precizat ca seful statului va decide asupra raportului prezentat de comisia speciala si va aduce la cunostinta opiniei publice decizia care va fi luata.
Potrivit Adrianei Saftoiu, comisia speciala a fost convocata, miercuri, urmand ca prima sedinta sa aiba loc, joi.
Seres e inca ministru
Adriana Saftoiu a declarat ca Zsolt Nagy este ministru in functie din partea UDMR, in timp ce Seres si-a depus, luni, demisia din functia de ministru al Economiei, in privinta sa nefiind insa demarate procedurile de parasire a functiei, in sensul ca nu exista inca o cerere de revocare din postul de ministru care, dupa Constitutie, trebuie inaintata presedintelui de catre premier.
Procedural, comisia prezidentiala poate cerceta ambele cazuri pana cand ministrul este revocat. In momentul in care el nu mai este oficial ministru, nu mai face obiectul cercetarii comisiei prezidentiale.
Zsolt Nagy, in cazul in care presedintele Basescu accepta urmarirea sa penala, risca sa fie suspendat din functia de ministru.
Componenta comisiei
Conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Comisia este formata din Stefan Deaconu, consilier prezidential, Katalin Barbara Kibedi, secretar de stat - Ministerul Justitiei, Laura Stefan, director al Directiei pentru relatia cu Ministerul Public si de prevenire a criminalitatii si coruptiei din cadrul Ministerului Justitiei, Stefan Iancu, chestor de politie in cadrul Ministerului
Administratiei si Internelor si Gabriel Nita, chestor de politie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Comisia speciala de la Cotroceni a fost constituita in iulie 2006, pentru fostul ministru al apararii Teodor Atanasiu, in cazul caruia i-a recomandat presedintelui Traian Basescu inceperea urmaririi penale.
Comisia, care functioneaza pe baza legii raspunderii ministeriale, nu are competenta sa faca propria ancheta, ci doar sa il audieze pe cel impotriva caruia a fost formulata sesizarea de catre Parchet.
Replica Seres: PD a incercat prin toate mijloacele sa obtina portfoliul Economiei
Ministrul demisionar al Economiei, Codrut Seres, a replicat, miercuri, la acuzatiile care i se aduc ca dosarul sau este unul "eminamente politic": "Avem de-a face cu un show mediatic orchestrat de actuala putere, menit sa ma defaimeze pe mine si Partidul Conservator", a declarat Seres.
El a sustinut ca nu a primit nicio instiintare sau rechizitoriu prin care sa i se precizeze daca este sau nu implicat in scandalul "spionajului". Seres a mai spus ca, timp de doi ani, PD "a tras din toate partile pentru a obtine MEC, un domeniu extrem de interesant pentru ei".
Greseala pe care a facut-o el, ca si ministru, a fost ca a declarat ca "exista peste 1000 de companii in portofoliul ministerului, un ciolan consistent pentru cei care isi doresc puterea pentru scopuri nelegitime, pentru cei care vor sa faca afaceri", a completat Seres.
S-a demonstrat in cazul atanasiu ca decizia data de celebra comisie juridica de la cotroceni a fost o ineptie bazata pe intersele PERSONALE ale lui basescu si ale consilierei de PR, concomitent cu fostul partener de afaceri cu statul al doamnei udrea, actualmente psd.
SA FIE CLAR, CAUZELE SE JUDECA IN INSTANTA, ORICE RECOMANDARE/DECIZIE/AVIZ de la Cotroceni sau de oricunde altundeva inseamna nerespectarea separarii puterilor in stat, deci implicit nerespectarea sistemului democratic.
Repet: ea RECOMANDA presedintelui acest lucru, NU judeca, NU cerceteaza penal, pentru a se evita influentarea anchetei.
Pe perioada suspendarii ministerul este condus de catre un inlocuitor.
In cazul lui Atanasiu, Atanasiu INSUSI a renuntat la functie si si-a dat demisia, cu toate ca mai era doar O ZI pana la care presedintele trebuia, CONFORM LEGII - sa-l repuna in functie si sa anuleze decretul de revocare.
Atanasiu nu a mai asteptat acea singura zi pana in 26 octombrie, cand putea fi repus in functie si putea actiona in judecata adm. prezidentiala pentru abuz, sau ce ar fi vrut el - daca se considera nevinovat.
Asadar nu era nevinovat. Iar in seara in care Atanasiu si-a depus demisia, generalul badalan a depus o noua plangere la Parchet pe numele lui Atanasiu.
comisia de la cotroceni practic isi da acceptul ca acel ministru sa fie cercetat in urma solicitarii procuraturii. nu da verdicte nu judeca pe nimeni nu intocmeste comisia de capul lui.
iar in cazul verdictului dat de presedinte se iau in calcul cu totul alti factori in comisia respectiva decat daca este sau nu vinovat respectivul ministru.
iar cu atanasiu eu zic ca basescu ia facut bine. daca basescu nu-si dadea acordul sa fie urmarit atanasiu nu avea posibilitatea sa-si dovedeasca nevinovatia. cat timp era in guvern avea lipit pe spate semne de intrebare cu privire la vinovatia sau nevinovatia lui. era oare mai bine asa?
daca basescu face ce tot se inventeaza (ca e un viitor dictator) il lasa linistit in fotoliul de ministru dar oricand putea sa-l atace asa cum si el este atacat cu dosarul flota. in 6 luni de zile isi dadea singur demisia din cauza scandalurilor.
din aceeasi cauza basescu si-a dat demisia din ministerul transporturilor acum catva ani si asa ar trebui sa faca toti ministrii. nu sa astepte verdictul de la cotroceni.
trebuie sa intelegeti ca basescu nu da verdicte ca este ministru vinovat sau nu, ci da voie acelor puteri in stat sa-l ancheteze astfel incat asupra ministrilor din cabinet sa nu planeze nicio suspiciune.
preferati sa-i lase in minister si sa fie mereu scandal? asa s-a intamplat pana acum astfel incat oricine avea la mina pe cineva cu ceva. chiar daca era sau nu adevarat.
trebuie sa iesim din starea asta.
discutam discutii dar sa fim informati, sa gandim cu capul de pe umeri nu prea se poate
In alta ordine de idei, B asescu si-a dat demisia din ministerul transporturilor acum cativa ani, adica in guvernarea CDR, nu din cauza dosarului Flota, ci in urma neintelegerilor din coalitia de atunci. Faceti confuzie cu demisia deputatului de Vaslui Traian Basescu care, aflat in opozitie si acuzat de vanzarea ilegala a flotei, a demisionat din Parlament in iunie 1996 pt ca justitia sa-si spuna cuvantul. Insa, totodata, era constient ca ancheta nu se ptea finaliza in cateva luni, respectiv pana in noiembrie 1996 cand urma sa candideze iar si sa obtina un nou mandat care ii conferea imunitate.