Intre Bucuresti si Chisinau relatiile diplomatice s-au tensionat brusc. Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost convocat de Ministerul moldovean de Externe in urma unui interviu acordat unui ziar din Chisinau de actorul Ion Caramitru.

Dupa ce ambasadatorul roman si-a exprimat surprinderea pentru convocarea sa la Ministerul moldovean de Externe, a venit randul MAE roman sa-l convoace pe ambasadorul Republicii Moldova pentru o discutie legata de atitudinea partii moldovene.

Interviul lui Caramitru inflameaza spiritele la Chisinau

Teodorescu a trebuit sa dea explicatii dupa ce un ziar din Chisinau a publicat un interviu cu Ion Caramitru in care acesta a spus ca „mai devreme sau mai tirziu”, Moldova va reveni „la patria-mama”.

In urma reactiilor autoritatilor moldovenesti, partea romana a precizat ca punctele de vedere exprimate de presedintele UNITER, Ion Caramitru, nu pot fi interpretate ca pozitii oficiale ale Romaniei. Intr-un comunicat, MAE evidentiaza ca libertatea de exprimare este o conditie fundamentala a existentei statului de drept.

"Atasamentul declarat la comunitatea europeana de valori presupune si din partea Republicii Moldova respectarea dreptului la opinie, in sensul conferit de legislatia internationala in materie, precum si de acordurile si intelegerile internationale la care Republica Moldova este parte", a precizat MAE.

Marti, la Chisinau ambasadorului roman in Moldova i s-a pus in vedere "atitudinea sfidatoare a lui Ion Caramitru, care a vizitat recent capitala Republicii Moldova", pentru a sustine un spectacol de Ziua Nationala a Romaniei.

Cunoscutul actor roman a declarat publicatiei "Jurnal de Chisinau", in editia din 28 noiembrie 2006, ca, "istoric vorbind, Moldova a fost intotdeauna parte a Romaniei si mai devreme sau mai tarziu va reveni la patria-mama".

La intrebarea "ce atitudine are fata de populatia dintre Prut si Nistru, care a acceptat, prin vot majoritar la recentele alegeri parlamentare, sa fie condusa in continuare de partidul comunist?", Caramitru si-a exprimat ingrijorarea cu privire la evolutia acestei tari.

"Iarasi se revine la limba moldoveneasca, la vechile naravuri. E simptomatic ca in nici una dintre tarile ex-sovietice nu a castigat alegerile chiar partidul comunist, acest lucru s-a intamplat doar in Republica Moldova. Sa speram ca acesta e ultimul strigat al ursului, care e pe cale de disparitie", a afirmat Caramitru.

Dupa aparitia interviului, autoritatile moldovenesti au contactat autoritatile romanesti , care ar fi fost printre organizatorii spectacolului sustinut de actorul Ion Caramitru.

"Avand in vedere ca Ambasada Romaniei a fost unul din organizatorii manifestarilor la care dl. Caramitru a participat, Ministerul de Externe si al Integrarii Europene al Republicii Moldova (MAEIE) si-a exprimat dorinta ca misiunea diplomatica romana sa-si desfasoare activitatea conform normelor internationale diplomatice", se mentioneaza in comunicatul Ministerului de Externe de la Chisinau.

Voronin acuza Romania de amestec in treburile interne

Recent, Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a acuzat Romania, intr-un interviu acordat unui portal de limba rusa, de amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova.

”Romania incearca sa impuna Moldovei anumite reguli de joc, situatii si principii, pe care incearca sa ni le bage pe gat in toti cei 15 ani de independenta. Daca e sa dam o apreciere obiectiva, aceasta se numeste amestec in treburile unui stat suveran", a declarat Voronin

Presedintele Voronin a mai adaugat, in interviul publicat de Ziua Nationala a Romaniei, ca "Moldova este in stare sa-si asigure si integrarea europeana, si dezvoltarea democratica interna a statului, si sporirea nivelului vietii social-economice a oamenilor muncii, fara o astfel de incalzire, fara prietenii si avocatii care ne sunt impusi de dincolo de Prut".