Legislativul de la Sofia a hotarat, miercuri, sa nu faca publice dosarele fostelor servicii secrete comuniste daca desecretizarea lor ar periclita siguranta nationala sau pun in pericol viata unor persoane.

De altfel, coalitia aflata la guvernare a decis, marti, sa modifice proiectul de lege privind deschiderea totala a arhivelor fostelor servicii secrete, restrangand accesul la dosare in cazul anumitor categorii de persoane.

Potrivit Novinite.com, documentele fostelor servicii ale securitatii statului vor fi facute publice numai cu aprobarea sefului unei comisii speciale.

Comisia va investiga si trecutul politicienilor alesi, al functionarilor publici de rang inalt, diplomatilor, judecatorilor, magistratilor, politistilor, militarilor, jurnalistilor si altor personalitati publice de marca, iar numele celor care se va dovedi ca au fost agenti vor date publicitatii.

Potrivit acestei legi, cetatenii bulgari au dreptul sa vada documentele scrise despre ei de catre agentii si informatorii comunisti.

Noua lege, adoptata la 17 ani de la rasturnarea regimului comunist, a fost votata cu o larga majoritate in Parlament, actul normativ urmand sa intre in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Agentia France Presse considera ca Bulgaria a decis "o ampla deschidere a arhivelor serviciilor secrete comuniste, pentru a lamuri trecutul elitelor sale politice, economice si intelectuale".

Agentia franceza de stiri noteaza ca actul normativ, adoptat dupa dezbateri aprinse, prevede publicarea pe internet a celor care au fost agenti sau colaboratori ai serviciilor de spionaj si contraspionaj - civile si militare - pana la data de 16 iulie 1991, cand au fost desfiintate fostele servicii de securitate. Legea nu prevede nicio consecinta legala pentru astfel de persoane.