Se reiau disputele in cadrul Aliantei PNL-PD privind repartizarea posturilor economice din Executiv. Partidul Democrat a sustinut si joi ca ordonanta de urgenta care prevede trecerea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economie si Comertului (MEC) la AVAS este "ilegala".

Ieri, liderul PD, Emil Boc, a trimis premierului Tariceanu o scrisoare in care ii reprosa ca PNL nu a tinut cont de opinia democratilor privind elaborarea ordonantei OPSPI.

Intr-o conferinta de presa organizata joi, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu a declarat ca ordonanta de urgenta care prevede trecerea OPSPI de la Ministerul Economiei si Comertului la AVAS este "ilegala", avand doar o semnatura de la AVAS, care nu are drept de initiativa legislativa, si nefiind avizat de Ministerul Justitiei.

Videanu a mai spus ca nimeni nu poate sa justifice "caracterul de urgenta" al actului normativ prin care Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) este transferat de la MEC la AVAS.

Liderul PD a sustinut ca, daca ordonanta de urgenta intra in vigoare, exista riscul declansarii unei crize energetice. Videanu a spus ca MEC nu poate fi lipsit de resursele necesare, chiar in timpul iernii.

Videanu a declarat, insa, ca democratii considera ca Romania are nevoie de o singura autoritate in domeniul privatizarii, ceea ce este inscris si in programul de guvernare. El a precizat ca democratii sustin ca AVAS sa aiba toate prerogativele in domeniul privatizarii, dar nu cred in eficienta demersului Guvernului de a transfera OPSPI de la MEC la AVAS.

Videanu a explicat ca PD a decis sa cedeze liberalilor Ministerul Economiei si Comertului, intrucat "nu a vrut sa fie partas la o criza politica sau energetica".

OPSPI administreaza societatile detinute de stat, dar si actiunile detinute de acesta in toate societatile care au fost partial privatizate, se ocupa de privatizarile din sectorul energetic, minier, petrolier, de aparare si al gazelor naturale.

Printre marile nume de societati administrate de OPSPI sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica, Petrotrans, Conpet, Romgaz, Transgaz, Romarm, Romaero, IAR Ghimbav, Plafar, Oltchim, Automobile Craiova, Electrica Muntenia si Sud si Transilvania Nord si Sud.

De asemenea, OPSPI are controlul asupra pachetelor de actiuni pe care statul le mai detine in companiile privatizate partial, cum ar fi Petrom, Distrigaz Nord si Sud si Electrica Moldova, Oltenia, Dobrogea si Banat.

Companiile energetice raman la MEC

Ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului general al Guvernului, Radu Stroe sustine, insa, ca ordonanta de urgenta privind trecerea OPSPI la AVAS a fost o decizie politica corecta si legala, in concordanta cu reglementarile europene care prevad ca privatizarea trebuie sa se deruleze printr-o singura structura.

El a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca AVAS va prelua toate societatile aflate in portofoliul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), dar nu si companiile din sistemul energetic care vor ramane la Ministerul Economiei si Comertului.

"Temerea ca aceasta masura ar putea perturba sistemul energetic din Romnaia in prag de iarna este o eroare, o necunoastere a textului ordonanatei. Vreau sa fiu foarte clar, ca toate entitatile aflate in sistemul energetic nu trec la AVAS. Ele raman in continuare la Ministerul Economiei si Comertului".

Stroe a adaugat ca ordonanta a fost initiata si elaborata cu mai bine de trei saptamani in urma.

Cum s-au desfasurat negocierile dintre PNL si PD

Puiu Hasotti, liderul grupuli PNL din Senat, a explicat pentru HotNews.ro cum au decurs de fapt negocierile dintre liberali si democrati. El a declarat ca intelegerea initiala a fost ca PNL sa preia postul de vicepremier, OPSPI sa treca la AVAS iar PD sa ia ministerul Economiei:

„Inainte de toate PD a tinut extrem de mult sa obtina ministerul Economiei, i s-a oferit si am cazut de acord in cadrul negocierilor la care au fost prezenti liderii PD Berceanu, Boc si Videanu ca OPSI sa treaca de la AVAS.

Am stabilit impreuna subliniez, impreuna, ca sectorul energetic sa raman la MEC iar OPSI sa treca la AVAS. Dupa 24 de ore de la negocieri, PD a realizat ca nu poate sa foloseasca eventualele fonduri din privatizarile, facute pentru ministerul Economiei si au renuntat la intelegere”.

Hasotti acuza faptul ca in timpul negocierilor de miercuri, democratii au avut numeroase convorbiri telefonice cu presedintele Basescu:

„Timp de sapte ore la negocierile, de miercuri, de la Guvern, PD a avut mai multe covorbiri telefonice cu Traian Basescu... cel putin zece convorbiri , rand pe rand ,liderii prezenti la negocieri ieseau afara sa discute cu Traian Basescu fara nici o sfiala.

Aseara la 6:30 ne-au anuntat ca se duc la consultari la Cotroceni cu Traian Basescu iar la ora 9:30 au iesit Boc cu declaratie de presa ca renunta la MEC”.

La randul sau liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu sustine ca trecerea OSPSI in subordinea AVAS era prevazuta in programul de guvernare al Aliantei:

”Ordonanta nu are nici un fel de elemente suspecte de ilegalitate. Hotararile de Guvern nu sunt determinate de vointa ministerului Justitiei pentru ca acesta avizeaza sau nu aceste ordonante. Are un termen de cinci zile daca ministerul Justitiei nu avizeaza se presupune ca aprobarea este tacita".

Antonescu a calificat acuzatiiile aduse de Adriean Videanu drept aberante:”Declaratia domnului Videanu este una hazlie, demagocica si populista si probabil crede ca va prinde intr-o zona a electoratului lipsita de informatii si date in acest sens”.