Turcia a acceptat, joi, dupa refuzuri repetate, sa-si deschida un port si un aeroport pentru vasele si avioanele cipriote, a declarat joi, un purtator de cuvant al presedintiei finlandeze a UE, citat de AFP.

Ankara a trimis un mesaj guvernului finlandez, care asigura acum presedintia prin rotatie a UE, pentru a-l informa de aceasta decizie, a declarat Mikko Norros.

Informatia este confirmata partial de o sursa europeana dar aceasta nu mentioneaza decat deschiderea unui port turcesc la Marea Mediterana.

Nu este, insa, clar daca propunerea Turciei este conditionata. POtrivit unei surse citate de AFP ar fi vorba de "o deschidere unilaterala, fara conditii", care va costitui cu "siguranta un nou mod de abordare a situatiei".

Ankara a refuzat sa confirme informatia. Ministerul turc de externe nu a vrut sa comenteze: “nu este nimic de transmis presei in acest moment, in beneficiul negocierilor care se poarta”.

Propunerea Turciei de a deschide un port si un aeroport pentru Cipru este "un pas important", daca se confirma, a declarat Krisztina Nagy, purtator de cuvant al comisarului european pentru extindere, Olli Rehn.

Decizia vine doar cu cateva zile inainte de reuniunea cruciala a ministrilor de Externe din cele 25 de state membre UE (14-15 decembrie), in cadrul careia acestia ar putea decide suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Saptamana trecuta, comisia europeana a recomandat inghetarea a 8 dintre cele 35 de capitole de negociere privind aderarea Turciei la UE, tocmai din cauza problemei cu Cipru.