Comisia Europeana a inceput o investigatie in legatura cu un posibil abuz in subventiile pentru restructurare din industria otelului. Tinta o reprezinta subventiile oferite de statul polonez producatorului Arcelor Huta Warszawa.

Potrivit unui comunicat de presa, investigatia tinteste sa stabileasca daca subventia a fost folosita in concordanta cu Protocolul 8 al Tratatului de Aderare, care stabileste modul in care pot fi acordate ajutoarele de stat.

Neelie Kroes, comisarul pentru concurenta, a declarat ca investigatia trebuie sa se asigure ca ajutoarele de restructurare in industria otelului sunt acordate corect.

Arcelor Huta Warszawa este unul dintre cei mai mari producatori de otel din Polonia, avand o capacitate de aproape 1milion de tone pe an. In 2002 si 2003 Polonia a acordat aproximativ 50 milioane de euro companiei ca ajutor de stat, in contextul programului national de restructurare al industriei de otel poloneze.

Conform unei monitorizari a Comisiei, rezulta ca in 2003 si 2003 compania nu a implementat masurile incluse in planul de restructurare. Mai mult, in 2005, dupa ce aceasta a fost preluata de catre Arcelor, s-au abandonat cele mai multe investitii prevazute in acel plan de restructurare aprobat.

Daca se va dovedi ca ajutoarele nu au fost acordate corect, va fi nevoie ca o parte din fondurile obtinute inainte sa fie rambursate.