Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost chemat la Bucuresti pentru consultari privind evolutiile recente in relatia bilaterala Romania-Republica Moldova, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan.

"Dorim sa aflam direct care a fost pozitia Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau si sa facem o evaluare a situatiei", a spus Corina Vintan, potrivit unui comunicat de presa primit la HotNews.

Ministerul Afacerilor Externe considera "neadecvat" faptul ca ambasadorul roman la Chisinau a fost convocat de ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Moldova, in urma interviului acordat publicatiei Jurnal de Chisinau de presedintele UNITER, Ion Caramitru.

Autoritatile romane considera ca "Ion Caramitru este o persoana privata, libera a-si exprima opiniile personale, iar acestea nu pot fi interpretate ca pozitii oficiale ale Romaniei. Libertatea de exprimare este o conditie fundamentala a existentei statului de drept".

Romania a solicitat clarificari cu privire la tonul unor declaratii recente ale reprezentantilor autoritatilor executive de la Chisinau, precizeaza Ministerul de Externe.

"Romania isi exprima in continuare intreaga disponibilitate de a sprijini toate demersurile pro-europene ale Chisinaului si doreste ca aceasta deschidere neconditionata sa fie privita in adevarata sa lumina", afirma MAE.

Pozitia autoritatilor romane a fost expusa ambasadorului tarii vecine la Bucuresti, convocat la sediu ministerului in 5 decembrie.

De ce s-au incins spiritele

Cunoscutul actor roman a declarat publicatiei "Jurnal de Chisinau", in editia din 28 noiembrie 2006, ca, "istoric vorbind, Moldova a fost intotdeauna parte a Romaniei si mai devreme sau mai tarziu va reveni la patria-mama".

La intrebarea "ce atitudine are fata de populatia dintre Prut si Nistru, care a acceptat, prin vot majoritar la recentele alegeri parlamentare, sa fie condusa in continuare de partidul comunist?", Caramitru si-a exprimat ingrijorarea cu privire la evolutia acestei tari.

"Iarasi se revine la limba moldoveneasca, la vechile naravuri. E simptomatic ca in nici una dintre tarile ex-sovietice nu a castigat alegerile chiar partidul comunist, acest lucru s-a intamplat doar in Republica Moldova. Sa speram ca acesta e ultimul strigat al ursului, care e pe cale de disparitie", a afirmat Caramitru.

Dupa aparitia interviului, autoritatile moldovenesti au contactat autoritatile romanesti , care ar fi fost printre organizatorii spectacolului sustinut de actorul Ion Caramitru.

Voronin acuza Romania de amestec in treburile interne

Recent, Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a acuzat Romania, intr-un interviu acordat unui portal de limba rusa, de amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova.

”Romania incearca sa impuna Moldovei anumite reguli de joc, situatii si principii, pe care incearca sa ni le bage pe gat in toti cei 15 ani de independenta. Daca e sa dam o apreciere obiectiva, aceasta se numeste amestec in treburile unui stat suveran", a declarat Voronin

Presedintele Voronin a mai adaugat, in interviul publicat de Ziua Nationala a Romaniei, ca "Moldova este in stare sa-si asigure si integrarea europeana, si dezvoltarea democratica interna a statului, si sporirea nivelului vietii social-economice a oamenilor muncii, fara o astfel de incalzire, fara prietenii si avocatii care ne sunt impusi de dincolo de Prut".