Cozile la care sute de romani veniti din toata tara stateau cu zilele, dormind in parc sau in holurile blocurilor, pentru a pleca la munca in strainatate au disparut. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca abia reuseste sa prinda cativa "clienti" pentru a acoperi oferta in derulare, iar firmele private care intermediau plecarea romanilor in tarile UE n-au pe cine sa mai trimita.

Majoritatea celor care figurau in baza lor de date sunt convinsi ca, de la 1 ianuarie 2007, vor putea sa-si caute singuri slujbe in strainatate, asa ca nu au de ce sa mai astepte cu lunile un telefon de la Oficiu sau sa achite comisioanele firmelor private.In consecinta, atat Oficiul, cat si firmele private incearca sa se "reorienteze" si, din exportatori de forta de munca, sa devina

importatori. Presedinta Patronatului Agentilor Economici Acreditati pentru Plasarea Fortei de Munca in Strainatate, Roxana Prodan, estimeaza ca cererea de muncitori straini, in special chinezi, se va ridica la cateva mii de oameni, anul viitor. "Se cauta in special muncitori calificati in constructii - finisaje, confectii textile si curatenie.

Nu este vorba de menaj in case individuale, ci de locuri de munca in firme care asigura intretinerea cladirilor de birouri. Se pare ca romanii nu doresc sa munceasca noaptea, asa ca, desi aceste firme ar prefera sa angajeze romani, nu pot opta decat pentru chinezi". Mai mult, chinezii vor putea lua locul romanilor si in strainatate, daca acestia devin prea mofturosi.

Integral in Gandul